Befolkningen skal føle sig tryg ved at bruge nettet, mener Venstre. Børn skal ikke frygte at møde pædofile i chatrum og borgerne skal kunne stole på at deres oplysninger er sikre hos det offentlige.
Det siger Venstres it-ordfører, Tina Nedergaard, når hun skal pege på det vigtigste it-tema hos regeringspartiet.
- Vi har satset på it inden for mange områder, og nu er tiden kommet på at kigge på sikkerheden, siger hun.
Netop sikkerheden på nettet blev aktuelt for Venstre sidste år, da Folketingsmedlemmet Flemming Oppfeldt (V) blev sigtet for et pædofilt forhold, der opstod via et chatrum.
Tina Nedergaard nævner computere i folkeskolen og digital forvaltning, som områder, hvor Venstre har fået sat sit aftryk, og hvor der nu skal kigges på sikkerhed.
Børn er truet på nettet
Tina Nedergaard fokuserer derfor både på at bremse pædofiles adgang til børneporno på nettet og på at borgernes personlige oplysninger bliver ordentligt behandlet i det offentlige.
- Internettet er en trussel mod børn og unge, og derfor skal vi bruge filtre i videst muligt omfang, siger hun.
Hun er temmelig håndfast, når det gælder digital forvaltning. Tina Nedergaard mener, at det offentlige skal punge ud, hvis private oplysninger kommer i de forkerte hænder.
- Den enkelte kommune eller staten skal mødes med bødekrav, hvis der ikke er styr på de personlige oplysninger, mener Tina Nedergaard.
Bredbånd skal længere ud på landet
Tina Nedergaard er som ventet ganske godt tilfreds med de resultater, som Venstre har opnået på it-fronten i regeringsperioden. Hun mener, at det overordnet er lykkedes for den nuværende regering at gøre Danmark til en førende it-nation.
- Vi kan se det på udbredelsen af netadgang, it i skolerne, forskning og så videre. Men selvfølgelig kan vi gøre det bedre. Vi skal understøtte hele processen, så randområderne også kan få adgang til bredbånd, siger Tina Nedergaard.
Hun vil dog ikke komme nærmere ind på, hvordan det i praksis skal lade sig gøre at få bredbånd ud til de områder, som TDC ikke vil levere til.
Til gengæld vil Tina Nedergaard gerne se nærmere på netadgangen til det offentlige.
- Vi har igangsat projekter for åbne standarder i det offentlige, og vi skal så i gang med at analysere, hvad vi kan gøre bedre og hvor stort problemet i det hele taget er, uddyber hun.
Venstre ser tilbage på satsningen med Det Digitale Nordjylland som en blandet succes, men dog en succes, selvom en nylig evalueringsrapport ikke var alt for begejstret resultaterne af det afsluttede projekt.
- Det var fornuftigt at skyde med spredehagl, men nu skal der fokuseres. Vi skal se på, hvad der virkede, og hvordan. Men vi skal også støtte de utraditionelle udviklingsmiljøer, for det er der ideerne opstår, forklarer Tina Nedergaard.
Manglende flertal til softwarepatenter
Venstre er for softwarepatenter i EU, men regeringen kan blive nødt til at sige nej, fordi der ikke længere er flertal til at bakke op om EU-direktivet.
Socialdemokraterne har nemlig trukket sin opbakning til softwarepatenter, fordi partiet mener, at der skal bruge mere tid til at overveje konsekvenserne. Det forklarede Socialdemokraterne i en pressemeddelelse.
Dermed har regeringen ikke længere mandat til at stemme ja til direktivet på Danmarks vegne. Tina Nedergaard kalder den overordnede problematik for 'en svær balance'.
- Det er meget komplekst. Nye systemer skal have en chance på markedet. Vi vil sammen med de Konservative gerne have et sæt regler på området, men vi vil absolut ikke have amerikanske tilstande, forklarer hun.
Pæn og ordentlig politik
Venstre har ikke tænkt sig hverken at klappe sig selv på ryggen eller hvile på laurbærrene, hvis partiet igen får regeringsmagten.
- Så vil vi satse på nogle brede forlig, og gerne med Socialdemokraterne, hvis de ikke sætter sig og surmuler, siger Tina Nedergaard muntert, og understreger straks, at det håber hun, de ikke gør.
Den udstrakte hånd gælder for eksempel aktivering af it-ledige ved at involvere erhvervslivet. D noget, som Socialdemokraternes it-ordfører, Thomas Adelskov også føler stærkt for.
- Vi skal blandt andet gøre det nemmere at være iværksætter i branchen, og man kunne godt lave en udvidet trepart-model, der gælder for it-branchen, foreslår Tina Nedergaard.
Dermed lægger hun op til endnu mere samarbejde mellem regering, lønmodtagere og arbejdsgivere, når det handler om at få skabt nye jobs til de it-ledige.
Hun kan godt genkende mediekritikken om partier, der alle vil det samme og som er bange for at stikke snuden for langt frem.
- Det er svært at skille sig på overskrifterne. Målene er vi sådan set enige om med blandt andet Socialdemokraterne, men midlerne er forskellige. De danske partier er jo nogle pæne og ordentlige partier, og det er en styrke, mener Tina Nedergaard.