CD: Regeringen svigter de it-ledige

<B STYLE="color:#C8000A;font-size:12px"> Valg:</b> CD vil have flere hjemmearbejdspladser til børnefamilierne. Desuden skal erhvervslivet have indflydelse på uddannelserne og skattekroner til at tage hånd om de ledige, så der kommer mindre spild og flere i arbejde. CD mener, at regeringens uddannelsesgaranti er ikke fem flade øre værd.

CD's visioner for it-politik er måske ikke lige til at få øje på i valgkampen. Men de er der.

CD har brugt den seneste regeringsperiode til at komme sig over at have været helt og aldeles udenfor Folketinget. Nu skal slaget stås, og det lille midterparti er fast besluttet på at komme igen.

Partiets it-ordfører Susanne Clemensen indrømmer blankt, at åbne standarder og softwarepatenter ikke fylder meget i CD's valgprogram.

Hun vil også hellere tænke it ind i andre problemstillinger frem for som et særskilt punkt, siger hun.

- Vi vil gerne gøre mere for børnefamilierne, og i den forbindelse står hjemmearbejdspladser højt på vores liste. Vi vil have en mere favorabel ordning, så det kan blive mere udbredt, siger Susanne Clemensen.

Erhvervsliv skal hjælpe ledige
Hun er enig med socialdemokraternes Mogens Lykketoft, der mener, at regeringen har overladt alt for meget af ansvaret til markedskræfterne, når det handler om at få skaffet nye arbejdspladser.

Alligevel mener hun at projekter som 'Fremtidens IT-ansatte' kan være vejen frem, hvis de it-langtidsledige skal i arbejde.

Her er Dansk IT, FDIH og Håndværksrådet gået sammen for at videreuddanne it-folk i e-handel og sende dem i praktik i små og mellemstore virksomheder.

- Det er rigtigt set, at brancheorganisationerne skal spørge erhvervslivet om, hvad der er behov for, og samtidig sikre opkvalificeringen af de ledige, siger Susanne Clemensen.

Hun oplever også at til forskel fra 2001, så kan erhvervslivet nu se værdien i at involvere sig.

- Man burde se på, om det ikke reelt er en opgave for erhvervsorganisationerne og finde nogle statslige midler til det, uddyber hun.

Susanne Clemensen er godt klar over, at det vil betyde, at der skal tages nogle penge fra skolerne, men hun oplever, at der er kommet en større lydhørhed, også hos uddannelserne.

- Det kræver noget mod at gøre det, siger hun fortrøstningsfuldt.

Regering taler med kløvet tunge
Som Susanne Clemensen ser det, skyldes den store it-ledighed blandt andet, at de selvlærte ikke længere er i høj kurs. Men også de korte akademiuddannelser, der netop sigter på denne gruppe, bærer sin del af skylden.

- Der er for lidt praktik, og virksomhederne har ikke følt sig sikre på, at de studerende kunne nok. Der har manglet soliditet og praktisk viden, mener hun.

I det hele taget giver Susanne Clemensen ikke meget for regeringens uddannelsespolitik.

- Anders Foghs uddannelsesgaranti er ikke meget værd, når de unge skal skifte uddannelse, fordi man har afskaffet skolepraktikken. Regeringen siger et, og gør noget andet, siger hun tørt.

Men regeringen er ikke alene om at have skiftet standpunkt, mener Susanne Clemensen.

- Den tidligere regering ville nok ikke have arbejdet for at uddannelserne decideret skulle passe bedre sammen med erhvervslivet, vurderer hun.

Vi kan ikke alt
Susanne Clemensen foreslår at gøre som Finland, og oprette et nationalt forskningsråd for it, hvor erhverv og universiteterne er inddraget. Deri er CD og DF højst overraskende enige.

- Det er klart, at der må komme sammenfald i partiernes ønsker. Alle vil have mere forskning og bedre vilkår. Men man må se på, hvordan man opnår tingene i praksis, siger hun hurtigt.

Centrumdemokraterne satser på at få magt, som partiet har agt og dermed føre ændringerne ud i livet. Men til forskel fra den nuværende regering vil CD ikke love at løfte alting på en gang.

- Danmark kan ikke være verdensmester i alting. Og det kræver lederskab at turde satse målrettet og tænke nyt, siger Susanne Clemensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere