SF: Softwarepatenterne skal bekæmpes

<B STYLE="color:#C8000A;font-size:12px"> Valg:</b> Socialistisk Folkeparti vil have stoppet EU-direktivet om softwarepatenter, så de danske udviklingsmiljøer kan tage kampen op mod amerikansk dominans på standarder. SF mener, at regeringen har fejlet ved ikke at klæde offentlige ledere ordentligt på til at træffe it-beslutninger. Desuden skal der gøres meget mere end hidtil.

Danmark er det sidste bolværk mod EU-godkendte softwarepatenter, mener it-ordfører fra SF, Anne Grete Holmsgaard.

Hun er overbevist om, at Danmarks stemme er altafgørende, hvis ikke EU skal oversvømmes af en patentlovgivning, der hæmmer udviklingsmiljøerne og i sidste ende konkurrenceevnen.

- Det er de store virksomheder, der kan udvikle, hvis det direktiv går igennem. De er de eneste, der har råd til at komme igennem det hækkeløb, som patentlovgivningen er. Det er ærgerligt, for det er en dansk styrke, at vi har en masse små udviklingsmiljøer, siger Anne Grete Holmsgaard.

Vil være ødelæggende

Hun mener, at softwarepatenter vil være ødelæggende for kommunikationen med det offentlige og konkurrenceevnen, fordi de åbner op for et Microsoft-monopol.

Og SF er ikke alene. Men partiet mangler at få Socialdemokraterne med på vognen, før der er et flertal imod. Hvis det sker, er regeringen nødt til at rette sig efter det, og så bliver EU-direktivet ikke gennemført.

- Vi kan få en softwareudvikling, der kan konkurrere med USA, siger en begejstret Anne Grete Holmsgaard.

Offentlige ledere er dårlige til it
Anne Grete Holmsgaard er som ventet ikke helt tilfreds med VK-regeringens resultater på it-fronten de sidste fire år.

- Den har opnået noget, men ikke gjort nok. Vi skal være meget mere offensive. Videnskabsministeriet skal oprette et forum for offentlige ledere, så de bedre kan træffe fornuftige beslutninger på området. Der er sket for mange fejlinvesteringer, siger Anne Grete Holmsgaard.

Hun mener, at alt for mange offentlige køb ligger i den enkelte it-ansvarliges hænder, og dermed kommer de mere strategiske overvejelser ikke med, når der skal købes it ind og planlægges.

Anne Grete Holmsgaard nævner den elektroniske patientjournal som et eksempel.

- Man skule være gået efter en smartcard-løsning, for det ville være mere fleksibelt. Men nu roder man rundt med forskellige løsninger i de forskellige amter, beklager hun´.

Hun peger på, at smartcards på sigt kunne afløse sygesikringsbeviset.

Åbne standarder i det offentlige ligger også Anne Grete Holmsgaard på sinde. Regeringens sats på XML i det offentlige er ikke en åben nok standard, hvis man spørger hende.

- Vi vil sætte drøn på at få åbne standarder overalt. Borgerne skal have lige adgang uanset platform, uddyber Anne Grete Holmsgaard.

Hun indrømmer, at it-politik ikke ligger højt på dagsordenen hos SF under valgkampen, men at det er noget, der til gengæld bliver arbejdet med året rundt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere