Hver andet it-firma outsourcer til udlandet

Over halvdelen af den danske it-branche har outsourcet eller flytter opgaver ud af landet de seneste tre år. Ny undersøgelse fra Ledernes Hovedorganisation viser dog, at dansk outsourcing som helhed skaber mindst 7000 nye jobs om året.

Mere end hver anden danske it-virksomhed har sendt jobs videre til udlandet i løbet af de seneste tre år. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Ledernes Hovedorganisation.

Gennem de seneste tre år har 53 procent af de danske it-virksomheder enten outsourcet eller flyttet aktiviteter til udlandet.

Dermed ligger it-branchen lige i hælene på traditionelle produktionsvirksomheder, når det handler om at sende jobs ud af landet.

De seneste tre år er der blevet outsourcet mere end nogensinde, men der kommer nok kun en mindre stigning i udflytningen af jobs i de kommende år, lyder vurderingen i undersøgelsen.

Ser man på alle danske opgaver, der bliver løst i udlandet, er det kun otte procent, der er it-opgaver. Fjorten procent af de danske it-opgaver bliver outsourcet til andre danske virksomheder, og det er en andenplads efter almindelige produktionsopgaver.

Outsourcer til danske firmaer

Virksomhederne foretrækker dog fortsat at outsource til en anden virksomhed i Danmark, før de flytter opgaven ud af landet. Undersøgelsen viser, at der de seneste tre år er flyttet 13.500 arbejdspladser på den konto.

12.500 jobs er røget udenlands om året siden 2001, mens der blevet skabt 7.000 jobs i de samme virksomheder om året i samme periode.

Tidligere opgørelser fra de Økonomiske Vismænd viser, at der bliver både skabt og nedlagt en kvart million jobs om året - og derfor mener Ledernes Hovedorganisation, at udflytning og outsourcing som sådan kun udgør en mindre del af de mistede jobs.

Undersøgelsen viser, at halvdelen af de mellemstore og helt store virksomheder flytter opgaverne ud af landet, og at firmaer med udenlandske ejere er hurtigere til at pakke sydfrugterne.

Medarbejderprotest

De 301 virksomheder, der har deltaget i undersøgelsen, peger på at man ikke bør undervurdere den modstand, der kan komme i den danske del af virksomheden, hvis man outsourcer eller flytter opgaverne.

Dermed er der en lang række virksomheder, der kan begynde at mildne medarbejderne, for hver fjerde virksomhed med mere end 10 ansatte har konkrete planer om at outsource eller flytte arbejdspladser ud i løbet af de næste tre år.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere