Udbydere af bredbånd angriber prisrapport

Telebranchen kritiserer IT- og Telestyrelsens udkast til en rapport, der erklærer de danske priser for bredbånd blandt de højeste i Europa. Rapporten får især kritik for at sammenligne priser på produkter, som ikke er sammenlignelige.

Udkastet er så fyldt med fejl, at man ikke kan bruge det til at konkludere noget som helst.

Sådan er meldingen fra store dele af internet- og telebranchen i deres høringssvar til et udkast til en rapport fra IT- og Telestyrelsen.

Udkastet sammenligner de danske priser for bredbånds-internet med priserne i andre vesteuropæiske lande. Det blev offentliggjort i november, og i løbet af januar udsender styrelsen den endelige rapport.

Internetudbyderne kritiserer især udkastet for at sammenligne priser på produkter, som slet ikke er sammenlignelige.

Med og uden begrænsning

Eksempelvis sammenlignes priser på bredbåndsabonnementer med og uden grænser for, hvor meget man må downloade. Det er flere selskaber fortørnede over, da de mener, at der er stor forskel på de to produkter.

Abonnementsprisen for et produkt med begrænset trafik vil alt andet lige være lavere end ved et flatrateprodukt. Dels fordi flatrateselskabet også skal indregne usikkerhed ved uforudsete trafikomkostninger, dels fordi selskabet med begrænset trafik får en ekstraindtægt, når kunderne downloader ud over begrænsningen, mener flere selskaber.

Et andet væsentligt punkt i branchens kritik er, at rapporten ikke tager højde for, at bindingsperioderne i Danmark er kortere end i resten af Europa, og at kundens udgifter til oprettelse og installation generelt er lavere herhjemme.

Branchen mener, det har stor betydning, når rapporten kun sammenligner abonnementspriserne. De er nemlig lidt højere i Danmark, netop fordi de også skal dække den usikkerhed, som kort binding giver samt betale oprettelses- og installationsudgifterne.

Under 512 kbit/s mangler

Samtidig sammenligner rapporten slet ikke priserne for hastigheder under 512 kilobit i sekundet, selvom langt de fleste danske bredbåndskunder har abonnementer med hastigheder i den størrelse. Rapporten indeholder også en del fejl i priserne både hos danske og udenlandske selskaber, mener kritikerne.

Hos IT- og Telestyrelsen ønsker man ikke på nuværende tidspunkt at besvare kritikken.

? Vi er i øjeblikket ved at lave den endelige udgave af rapporten, og her vil vi gennemgå kritikken. Den færdige rapport vil være klar inden udgangen af januar. Indtil da vil jeg ikke kommentere kritikken, siger kontorchef i IT- og Telestyrelsen Jette Plenge Jacobsen.

IT- og Telestyrelsen vil til den tid sammen med rapporten rådgive videnskabsminister Helge Sander (V) om, hvorvidt han skal forsøge at regulere området, sådan at priserne for bredbånd i Danmark falder.

Iagttagere i branchen anfører, at selvom kritikken af rapport-udkastet kan se alvorlig ud, er det ikke underligt, at internetudbyderne og teleselskaberne kommer med den. De er nemlig bange for, at myndighederne med rapportens konklusioner i hånden vil regulere deres priser på bredbånds-forbindelser.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld




IT-JOB

Formpipe Software A/S

Area Sales Manager

Capgemini Danmark A/S

Security Consultant

Gorrissen Federspiel Advokatpartnerselskab

IT supporter
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere