De danske banker og netbetalings-firmaet Ewire ser måske ikke altid ens på tingene, men de er enige om en ting: Amerikanske Paypal opfører sig ikke pænt.
Reaktionen fra bankernes brancheorganisation Finansrådet og Ewire falder prompte, efter at Computerworld Online har beskrevet danske Robin El-Tananys oplevelser med betalingsfirmaet Paypal.
Robin El-Tanany solgte sin motorcykel i Uruguay, men det amerikanske betalingsfirma Paypal tilbageførte de 27.000 kroner, der var blevet indbetalt til ham. Eneste begrundelse var, at Paypal fandt overførslen "upassende".
- Det her ville ikke kunne ske i en bank. En bank ville aldrig nogensinde hæve penge på den måde, med mindre du misligholder en aftale med banken, fortæller Tina Füssel, jurist og afdelingschef i Finansrådet.
Giv ikke op
Robin El-Tanany føler, at han ikke kan stille meget op mod Paypals forretningsmetoder, men han får opbakning fra det danske betalingsfirma Ewire, der ligesom Paypal forsøger at skabe et alternativ til bankerne for betaling på nettet.
- Han skal ikke give op. Han skal gå til Finansrådet eller til den finansielle ombudsmand i England, hvis han har benyttet den engelske Paypal, opfordrer Lasse Rungholm, partner i Ewire.
Lasse Rungholm sidder netop med den samme problematik og forsøger at hjælpe en dansk pige, der har oplevet det samme. Hendes 25.000 kroner blev først frosset inde af Paypal og siden tilbageført.
- De tager sig endda godt betalt for det. De veksler kronerne til euro og tager gebyr for det. Når Paypal så tager pengene igen, så veksler de tilbage og hæver et nyt gebyr, fortæller Lasse Rungholm, der er dybt forarget over Paypals ringe kundeservice.
Han og andre oplever, at Paypal er stort set umulig at komme igennem til, når man vil klage eller have en forklaring.
Ikke en rigtig bank
Tina Füssel påpeger, at Paypal som sådan ikke er en bank, da pengene blot er deponeret.
- Derfor er det væsentligt, at der er en eller anden form for tilsyn med dem, der driver den slags virksomheder, siger Tina Füssel.
Lasse Rungholm forklarer, at Ewire i modsætning til Paypal ikke opererer med elektroniske penge.
- Nej, for det er ligesom at gå på kasino og få jetoner. Det er symbolsk. Hos os er det rigtige penge, der står på en urørlig konto, der er under tilsyn af det svenske finanstilsyn, siger Lasse Rungholm.
Der arbejdes netop nu på at få udarbejdet et EU-direktiv for denne type betalingssystemer. Men diskussionen om, hvilke krav der skal stilles til firmaer som Paypal, er endnu ikke afgjort.
Tina Füssel forklarer, at hvis en bank i Danmark alligevel skulle formaste sig til at skalte og valte med en kontohavers penge, ville den til enhver tid kunne dømmes til at betale pengene tilbage.