Der er ikke meget julenisse over Jens Risgaard, vicedirektør og chef for it-enheden hos Post Danmark. Intet skæg, og det eneste røde på ham findes i det diskrete tern på hans slips.
Alligevel kunne man godt være dristig og kalde ham for julemandens hjælper, når hans enhed er den, der sørger for at julemanden, og alle andre, får sin post.
Jens Risgaards kontor ligger ikke på Nordpolen, men øverst oppe i hjørnet i Postterminalen i København. Sluden pisker fra havnen ind mod ruden. Der er diskret julepyntet, men ikke noget, der kan ændre ved fornemmelsen af en meget effektiv organisation.
Godt 375 mennesker er ansat under ham, ud af 27.000 ansatte i Post Danmark i alt. Derfor er Jens Risgaard hurtig til at nævne strategiske evner som et absolut vigtigt redskab for ham i det daglige.
- I mit job skal man kunne begå sig både på direktionsgangen, blandt medarbejderne og udenfor, forklarer han.
Jens Risgaard nævner også drive som en vigtig faktor.
- Der er en, der skal gå frem og motivere. Ellers får du ikke 375 mennesker til at gå den samme vej.
Cheferne skal opdrages
Den 58-årige Jens Risgaard har været i postens it-afdeling i 8 år, og kom dengang fra en ledende stilling hos CSC. Men han har været vidt omkring, siden han begyndte som programmør tilbage i 1969.
Jens Risgaards værktøjskasse - Strategiske evner - Drive - Mobiltelefon - Laptop - Word - Outlook - Assistenterne Anne-Mette og Finn |
Han vedgår sig gerne den samme afhængighed som de fleste andre ledere.
- Ja, mobilen. Det er dagligdagens pestilens. Den er aldrig slukket, og det er nok en fejl, siger Jens Risgaard lettere beklagende.
Han vil også meget nødigt undvære laptoppen. Jens Risgaard er glad for muligheden for at kunne koble sig op hvor som helst. Men han er bevidst om ikke at være på døgnet rundt.
- I weekenderne tjekker jeg først mails søndag. I det hele taget skal man opdrage sine chefer og sine medarbejdere, så de ikke deler viden med én hele tiden, siger han.
Frosne systemer
Jens Risgaard får en SMS, når der er alvorlige systemfejl. Det kommer sandsynligvis ikke til at ske i julen.
- Vi 'fryser' systemerne i december, så juleposten ikke forsinkes. Alt, hvad der hedder justeringer og opdateringer, ligger helt stille, forklarer Jens Risgaard.
I år har juleposten ligget på 3,5 millioner julebreve - om dagen. Til dagligt løber 1,8 millioner breve dagligt gennem postvæsenet.
Det stiller krav til den it, der skal få tingene til at køre. Alle i systemet er afhængige af systemet, og forventer at det er der - ligesom strøm.
Uundværlig assistance
Det er software-klassikerne Word og Outlook, Jens Risgaard benytter sig mest af. Han får godt 100 mails om dagen, og det giver altid bagslag, når han holder ferie.
- Det tager så uendelig lang tid at komme på omgangshøjde, når man har været væk. Derfor er det vigtigt at være på, siger Jens Risgaard.
Han har ikke en sekretær, men hele to personlige assistenter. Der er Finn, der sørger for alt det praktiske til møder og mere, og så er der Anne-Mette, der har arbejdet for Jens Risgaard i seks år.
- Jeg har ikke tid til at skrive alting selv, og hun ved som regel, hvad jeg vil sige. Vi tænker næsten ens, siger Jens Risgaard.
En ombejlet knokler
Han får nemt kørt 12 timer af på en almindelig arbejdsdag. Han møder mellem syv og halv otte om morgen, og så sidder han mere eller mindre i møder til kl. 17.30.
Derefter skal Jens Risgaard forberede sig på morgendagens møder.
- Den dag, man synes, at 12 timer er for meget, skal man holde op, lyder det fra Jens Risgaard, der ikke kunne drømme om at beklage sig.
Han fremhæver de goder, der kommer med jobbet. Medbestemmelsen og de spændende mennesker, der arbejder i den gigantiske organisation. Friheden, oplevelserne.
- Man er jo ombejlet, siger han med et diskret smil, og nævner operaforestillinger og Formel 1 som noget af det, der kan falde af, når topledere plejer relationer med hinanden.
Selvfølgelig lykkes det
Hjemmefronten har ikke noget imod de lange arbejdsdage. Det er en af fordelene ved at nå det, franskmændene kalder 'un certain age'. Ingen små børn og fuld fokus på karrieren.
- Der kan godt være et pres i perioder, når et projekt skal være færdigt. Nu er vi ved at implemetere et millardprojekt over de næste tre år. Det kommer til at involvere hele virksomheden, fortæller Jens Risgaard.
Det lyder spændende, men noget overvældende at skulle få det hele til at spille. Men Jens Risgaard ryster ikke på hånden.
- Selvfølgelig lykkes det, siger han og virker lidt overrasket over, at man overhovedet kan være i tvivl.
Men okay, når han kan sende mange millioner julebreve afsted i sne og slud, kan han vel også få det her til at virke.