Det lysner for alle de forældre, der har spekuleret over, hvad deres spilleglade unger kan bruge kompetencerne i computerspil til. Læger, der er vokset op med computerspil, bliver bedre til håndtere kikkertoperationer og operationsrobotter, end læger, for hvem computerspil er en by i Sibirien.
Sådan lyder vurderingen fra formanden for Københavns Amts sygehusudvalg, Leif Flemming Jensen.
Han udtaler sig om emnet til lokalavisen Villabyerne i forbindelse med, at Amtsygehuset i Gentofte nu udstyres med en højteknologisk operationsstue.
Her vil man via robotarme og kikkerter specialisere sig i skånsomme operationer, der medvirker til, at patienterne kommer sig hurtigere end tidligere.
- Jo mere, man har siddet ved computeren, jo bedre kirurg kan man altså blive ? sådan groft sagt, siger Leif Flemming Jensen.
Nintendo-kirurger
I USA er der ligefrem gennemført et eksperiment med at kæde kirurgers dygtighed sammen med, hvor meget de spiller computerspil.
Ifølge lægen James Rosser Jr. ved det anerkendte hospital, Beth Israel Medical Center i New York, viser eksperimentet følgende: Læger, der spiller computerspil mindst tre timer om ugen begår 37 procent færre fejl og klarer opgaverne 27 procent hurtigere. Spillet var Super Monkey Ball.
James Rosser siger til nyhedstjenesten Reuters, at skulle han bestemme, så skulle enhver kirurg have tre uundværlige redskaber ved hånden, skalpellen, materialer til at "sy" sår sammen og en spilkonsol.
- Det er nødvendigt at være en Nintendo-kirurg, siger lægen.
Rosser hører selv til blandt topkirurgerne, men er også direktør for det center (Advanced Medical Technologies Institute), der finder bedre måder for hospitalet at praktisere på.
Spil kikkertkirurg
Lægen talte tidligere i december på konferencen Video Game/Entertainment Industry Technology and Medicine Conference. Det var den første nogensinde, og konferencesponsoren var det amerikanske militærs forskningscenter for, hvad der kaldes Telemedicine and Advanced Technology.
Men Rosser vil ikke lade sig nøje med standardspil. Han har tidligere samlet en gruppe kirurger, filmskabere og spildesignere for at få udtænkt, hvorledes der kan udvikles bedre værktøjer.
Resultatet blev et spil, som han kalder Top Gun. Det er målrettet læger, som udfører kikkertoperationer. Han har også demonstreret systemet på skoler, så børnene kan få en forsmag på fremtiden. I dag har over 5.000 mennesker ? læger som skolebørn ? gennemført træning via spillet.
OPDATERET 22.12.2003 kl. 10.10: Indenrigs- og Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen blokerer nu for etableringen af en højteknologisk operationsstue og andre forbedringer af Amtsygehuset i Gentofte. Ministeren henviser til, at en renovering af den størrelsesorden skal planlægges i sammenhæng med den nye region.