Dankort-kaos på nettet midt i julehandlen

Jule-e-handlen har overvældet bankernes it-selskab, PBS, som har problemer med at håndtere Dankort-betalinger på nettet. PBS beklager, mens internetbutikkerne klager deres nød. "Vi mister omsætning på det her," siger butiksdirektør Kim Østergaard.

Problemer med Dankort-betalinger via internettet giver danske internetbutikker nervøse trækninger midt i julehandlen. PBS beklager og arbejder på højtryk med at løse problemet.

Ifølge direktør Kim Østergaard fra internetbutikken Trendbaby.dk har problemet nu stået på i flere uger med lange ventetider på betalingerne.

Fredag ser det ifølge direktøren ud til, at det er gået helt i stå.

- Lige nu går der slet ingen betalinger igennem. Det er møgfrustrerende, når vi står midt i julehandlen, siger Kim Østergaard.

Butikken oplever, at en lang række af betalingerne aldrig bliver godkendt. Det giver utilfredse kunder, som stiller spørgsmålstegn ved butikkens seriøsitet.

Kim Østergaard fortæller, at kun halvdelen af de kunder, som oplever problemer, kommer tilbage for at gennemføre transaktionen på et senere tidspunkt.

- Det her er noget vi mister omsætning på, siger han.

For mange vil gennem døren

It-direktør Dainis Krastins fra Payment Business Services, PBS, bekræfter, at der er problemer i perioder.

Problemet er de sikre SSL-krypterede forbindelser, som skal bruges for at kunne gennemføre en transaktion. Her har PBS i øjeblikket ikke tilstrækkelig kapacitet til at følge med hele tiden.

- Vi er så at sige blevet overhalet af e-handlens succes. Populært sagt kan du sammenligne det med en biografsal, hvor der er alt for mange, der forsøger at komme ind gennem døren, siger Dainis Krastins.

Derfor arbejder PBS i sammen med systemleverandøren IBM om at "bygge flere døre". Ifølge Dainis Krastins er der rigeligt kapacitet på selve det bagvedliggende system, der gennemfører betalingerne. Det håndterer nemlig samtlige Dankort-transaktioner, både dem fra nettet og dem fra de fysiske butikker.

Prøv igen senere

Problemet er selve indgangen til systemet, hvor PBS og IBM nu er ved at opdatere softwaren.

- Lige nu gør vi, hvad vi kan. Men vi vil hellere, at det kører sløvt som nu, end at systemet ikke fungerer. Så vi vil ikke foretage opgraderingen, før vi har lavet en gennemgribende test, siger Dainis Krastins.

Derfor er systemet sløvet ned, men ifølge Dainis Krastins er det ikke helt nede. Derfor er der ikke andet at gøre for kunderne i internetbutikkerne end at prøve igen på et senere tidspunkt, hvis de bliver afvist.

Problemet vil i værste fald være et spørgsmål om få uger, ikke måneder, understreger Dainis Krastins. Han kan dog ikke give noget bud på, hvornår problemerne forsvinder.

E-handelsfonden har tidligere vurderet, at årets julehandel på nettet ville slå alle rekorder med 50 procent flere betalingskort-transaktioner end sidste år. I alt forventes Dankort og internationale betalingskort at blive brugt omkring 3,75 millioner gange i løbet af fjerde kvartal.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere