Chipkort er fremtidens togbillet

Der er mange anvendelsesmuligheder for chipkort, og de bruges allerede i mobiltelefoner, tv-dekodere, computere og billetautomater. Men der er flere muligheder endnu. Blandt andet kan vi forvente, at billetter til bus og tog om få år erstattes af chipkort.

Sikkerhed

I den anden artikel om chipkort kigger vi nærmere på de mange muligheder, der er for at anvende de smarte kort.

Fordelene ved chipkort i forhold til magnetkort er især sikkerheden. Chipkort med mikroprocessor kan programmeres og bruge kryptering til at sikre data på kortet. Blandt andre fordele kan nævnes, at et chipkort kan indeholde flere informationer, og at kortene kan anvendes til flere forskellige formål.

Vi må vente lidt endnu på at få eksempelvis betalingschipkort, fordi et chipkort koster mere at producere end et magnetkort. Bankerne kan ikke blive enige med forretningerne om hvem der skal betale for at skifte til chipkort og dertil hørende chipkortlæsere. Men priserne for chipkort er ved at falde, så forhåbentlig kan det ikke vare længe, før chipkort kan bruges til mere end SIM-kort og dekoderkort.

Der er selvfølgelig grænser for størrelsen af både styresystem og applikationer på chipkort. Applikationerne kan være programmeret til både Java, Linux eller Windows CE.

Danske projekter

I dette afsnit ser vi på tre danske projekter med chipkort, hvoraf kun det første er i brug.

Danmønt
Danmøntkortet blev indført som et alternativ til småmønter. Man kan bruge kortet i billetautomater, frimærkeautomater, kantiner med videre. Kortet er et chipkort med kontakt. Chippen i Danmøntkort indeholder grundlæggende set en tæller, som registrerer forbruget på kortet og den tilbageværende værdi. Danmøntkortet har kun fået begrænset succes.

Borgerkort
Der har i flere år været diskussioner om, hvorvidt sygesikringsbeviset, der er kort med magnetstribe, skulle erstattes af et såkaldt borgerkort. Meningen med borgerkortet er, at det skulle indeholde personlig information og blandt andet en digital signatur, så man kunne bruge dette chipkort til at identificere sig overfor eksempelvis myndighederne.

Der er ikke kommet noget gennembrud på dette område, og dette skyldes formentlig den generelle mistillid i befolkningen over for ideen om, at man samler og derved registrerer personlige oplysninger på et kort. Når der tales om borgerkort, har der været tale om et chipkort med kontakt og mikroprocessor.

Rejsekort
Projekt Rejsekort er et fælles projekt mellem Hovedstadens Udviklingsråd, DSB, Amtsrådsforeningen og Ørestadsselskabet. Projektet går ud på at skabe et nyt elektronisk billetteringssystem. Hver person skal i stedet for klippekort og abonnementskort have sit eget rejsekort i form af et chipkort forsynet med en elektronisk tegnebog, som anvendes til betaling af den foretagne rejse. Rejsekortet skal altid være gyldigt og klar til brug, og det skal kunne fornyes eller genoplades automatisk med betalinger via PBS.

Kortet forventes baseret på kontaktfrie chipkort, som blev beskrevet i den første artikel om chipkort. Kortet skal i begyndelsen kun anvendes til rejsebrug, men vil senere kunne anvendes til og bruges som betaling for andre tjenester. Rejsekortet bliver efter planen en realitet i hovedstadsområdet i løbet af år 2004 og 2005, mens resten af landet må vente til sidst i 2005.

Chipkort bruges allerede i Storstrøms Amt som et slags Danmøntkort, der kan bruges til betaling af billetter indenfor amtet.

Muligheder

Anvendelsesmulighederne er nemlig utallige inden for blandt andet telebranchen, rejsesektoren, sundhedssektoren, banksektoren og selvfølgelig IT-branchen.

Telebranchen
Chipkort bliver i øjeblikket mest benyttet i mobiltelefoner. SIM-kortet, som chipkortet kaldes, er mindre end andre chipkort. De fleste andre chipkort er nemlig på størrelse med at kreditkort. SIM står for Subscriber Identification Module, og som navnet antyder identificerer SIM-kortet altså abonnenten, telefonnummer og adgangskode. SIM-kort er en af de første applikationer, hvor der flyttes personlig information mellem enheder. SIM-kort er chipkort med kontakt og mikroprocessor.

Tv-branchen
En anden storforbruger af chipkort er tv-branchen. Parabolkort eller dekoderkort, der bruges i tv-dekodere, har altid været chipkort. Kortet bruges til at kontrollere abonnementer i forhold til tv-stationer.

Sundhedssektoren
Der har været ideer fremme om at lagre sygejournaler på chipkort. Fordelen ved dette er at man sparer papirabejde, men det kan være et problem, hvis et chipkort med en sygejournal falder i de forkerte hænder.

IT-branchen
Man kan bruge et chipkort til at lagre en elektronisk pung, en digital signatur og et SSL eller SET certifikat, så man kan købe over internettet uden at være bundet til sin egen computer. Dette er dog ikke udbredt endnu. En anden anvendelse inden for IT-branchen, som er mere populær, er at chipkortet bruges som adgangskontrol i computere.

Rejsebranchen
DSB og HT har planer om at chipkort skal blive tog- og busbilletters afløsere. Dette projekt er beskrevet i næste afsnit "Danske projekter".

Banksektoren
Det har længe været på tale at skifte betalingskort med magnetstribe ud med et chipkort. Men herhjemme er det stadig ikke blevet til noget. De internationale kortselskaber har sammen skrevet en specifikation for chipbaserede betalingskort, der kaldes EMV-standarden. PBS er i gang med at producere en dansk specifikation baseret på denne standard.

Har man en chipkortlæser tilsluttet en computer, kan man handle over internettet - eksempelvis med sit Visa chipkort.
Visa har blandt andre produceret betalingskort med kontaktchip, og de er allerede i brug i USA. Kortene har både en chip og en magnetstribe, så kunderne også kan bruge kortene hos forretninger, der ikke har en chipkortlæser. Et betalingskort med chip kan også bruges til betaling over internettet, hvis der er tilsluttet en chipkortlæser til computeren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere


Tech Transformation Trends 2025

Tech Transformation Trends er konferencen, hvor vi sætter fokus på de helt store Danske virksomheders digitale transformationer og måden de driver virksomhed på. Dagen byder på cases og vidensdeling, der vil give inspiration som kan være med til at løfte din strategi og navigere i fremtidens digitale landskab.

06. marts 2025 | Læs mere