Mesh-systemerne er efterhånden godt udbrede – ikke mindst på grund af Googles geniale løsning, der efterhånden har nogle år på bagen. Den satte gang i det hele.
Siden er mange kommet til og dette sæt fra TP-Link har nyeste wi-fi 6 standard, tre enheder og skulle kunne køre op til 3.000 Mbps.
Alt dette er der faktisk ikke noget revolutionerende i, ej heller prisen på 2.800 kroner for et sæt med tre. Det, der tæller, er naturligvis, om det fungerer og ikke mindst om det er let at sætte op og bruge til dagligt.
Det fine ved et mesh-system ud over at få bedre dækning, er at dit netværk altid er det samme.
Jeg har for eksempel skifte udbyder og type af net et par gange. Men da den første mesh-enhed blot skal tilsluttes din router, ser alle devices jo det samme netværk.
Burde kunne dække hele palæet
Med tre enheder og wi-fi 6 standarden burde der være båndbredde nok til at dække både streaming og gaming på samme tid. Hvis du har hurtigt nok fibernet eller andet hurtigt bredbånd, naturligvis.
Samtidig burde dækningen være rigeligt til selv store huse. Og det handler jo ikke kun om at kunne dække med wi-fi. Også at der er krummer i netværket, så det kan bruges til noget.
Deco X60 sikrer at der kan leveres seks streams, og man vil i teorien have en dækning, der er giver mere rundstråling. Resultatet er færre såkaldte døde wi-fi områder i huset.
Nu er der jo ikke tale om en videnskabelig test lavet i et laboratorie. Testen her er lavet i et murstenshus på 220 kvadratmeter med stor have, samt i et rækkehus i to etager på 100 beton-kvadratmeter.
Begge steder dækkede Deco X60 både hus og have uden et eneste dødt punkt. Selv i havens fjerneste krog var der fin dækning.
Ultra enkel opsætning
Men inden vi kan se om det hele virker, skal der hul igennem til mesh-enhederne. Disse er i øvrigt nydeligt bygget i plast, 11,4 centimeter høje (10 centimeter i diameter) og med to ethernet-porte bagpå.
I bunden er der en diskret LED lampe, der via farver indikerer om alt er OK eller noget er galt.
Opsætningen er også lige efter bogen, da TP-Links Deco app er meget pædagogisk.
Det er bare at følge vejledningen skridt for skridt, og efter 15 minutter var alle tre mesh enheder oppe at køre.
Selve app’ en har forældre kontrol, du kan måle hastighed og meget mere. Ganske brugbar og samme app du benytter, hvis du skal styre andre enheder, der er kompatible. For eksempel enheder til at tænde for strøm med mere.
Har du ikke brug for tre styk kan du købe X60 enkeltvis – eller udbygge, hvis behovet kræver det. Her skal du dog slippe små 1.400 kroner for én enhed.
Det går rigeligt hurtigt
I forhold til den (også TP-Link) router til gaming med et hav af antenner på jeg benytter, er Deco X60 bedre. Det selvom routeren også har wi-fi 6.
Ikke overraskende langt væk fra routeren, men også tættere på kunne jeg måle og subjektivt mærke en forskel. De såkaldte ping-tider opleves hurtigere, mens down- og upload tæt på routeren er omtrent det samme.
Hjemmesider bliver hurtigere opdateret og billeder står skarpere lidt kvikkere når et site opdateres.
Målemæssigt er der ikke meget at være ked af. For at gøre det enkelt prøvede jeg med tre enheder at streame hver sin 4K serie og film fra Netflix. Alle tre kunne køre uden hakken og med fuld opløsning.
Den ene tilsluttede enhed var endda med trådløse surround højttalere og Dolby Atmos tilsluttet.
Det er en no-brainer
TP-links bud på et mesh system er nok ikke det bedste og hurtigste på markedet. Og vi vil teste flere systemer over det næste stykke tid.
Men det beviser med al tydelighed, at mesh er en let størrelse at have med at gøre. Og med Deco X60’s nydelige design, den enkle opsætning det til en attraktiv løsning. Og ikke mindst en, der vil kunne dække de flestes husbehov.
Selv i større hjem med flere brugere end jeg har prøvet her, vil den kunne følge med meget langt. Så længe den hastighed du har fra din udbyder, er tilstrækkelig.