Pensionsalderen stiger, og politikere og økonomer holder foredrag på repeat om, at vi alle skal blive længere på arbejdsmarkedet for at kunne bibeholde et rimeligt serviceniveau i velfærdssamfundet.
Det er dog lettere sagt end gjort. Eksempelvis oplever mange, hvordan deres CV på pudsig vis falder ud af ansøgningsbunkerne og headhunterne holder op med at ringe, når man runder de 50.
Men ifølge den erfarne kommentator, ledelses- og strategirådgiver Henrik Ørholst er det alt for ung en alder at finde golfkøllerne frem på fuld tid eller tage semipermanent ophold i sydeuropæiske vindistrikter. Også for ens egen skyld.
I sin helt nye bog Fremtiden er din – Karrieren efter de 50 foreslår han derimod at gentænke karrieren. Men med et andet udgangspunkt end før knæene begyndte at knirke og der kom grå hår på hovedet.
Tænker man en smule strategisk, kan man nemlig bringe netværk, kompetencer og erfaringer i spil på en måde, hvor der bliver plads til både professionel udvikling, mere fritid og selvbestemmelse.
Én oplagt mulighed er f.eks. at engagere sig i bestyrelsesarbejde og advisory boards, en anden er at satse på et liv som konsulent eller selvstændig.
Sidstnævnte lyder måske lovlig overmodigt. Men Henrik Ørholst fremhæver, at professionelle, der har rundet den første ungdom, markant oftere har succes som iværksættere end yngre.
Endelig er der som midaldrende eller ældre gode muligheder for at kombinere forskellige former for beskæftigelse.
Man kan bl.a. overveje at udskifte tilværelsen som lønmodtager på fuld tid med talrige engagementer og projekter, der understøtter og komplementerer hinanden på forskellig vis. Hvilket er en vej, forfatteren selv valgte med held som 49-årig.
Fremtiden er din – Karrieren efter de 50 rummer dels en lang række overvejelser, der kan være nyttige at have i baghovedet, når man planlægger hvordan resten af arbejdslivet skal tage sig ud. Både i professionel og økonomisk henseende.
Men bogen kombinerer også forfatterens research og erfaringer med historier og interviews med en række mennesker, der har stået ved en korsvej i karrieren og som – i nogle tilfælde endda helt konkret – skiftede spor.
Hvilket gjaldt en tidligere pressechef hos TDC, der fandt stor glæde ved at droppe den konstant ringende telefon til fordel for et nyt liv som lokofører. Eller headhunteren, der blev stewardesse.
Man møder også en erhvervsejendomsmægler, der som 65-årig startede en virksomhed, der sælger kosttilskud.
Bogens mission er ikke at anvise patentløsninger. Men derimod at anskueliggøre, hvordan stigende alder langtfra behøver at være lig med afvikling, utallige jobafslag og en stadig mere afmægtig og krumbøjet vaklen mod ældreplejen.
Samt at give bud på de overraskende mange muligheder, man har for at forme sin senkarriere i en retning, der kan rumme stor livsglæde og nye udfordringer.
For som iværksætter og investor Lars Tvede skriver i forordet til Fremtiden er din – Karrieren efter de 50:
”Et godt samfund trækker på alle, der kan byde ind, men det er jo lige spørgsmålet hvordan. Her lærer vi en masse om, hvordan man får det bedste ud af det grå guld.”
Hvilket alt andet lige er mere nyttigt, sympatisk og konkret anvendeligt end endnu en prædiken om, at det er vores fordømte kollektive pligt at knokle ved galejens årer, til vi bliver 90. Eller en stiltiende accept af, at selv staten lidt for ofte sparker ældre ansatte med eftertragtede naturvidenskabelige eller tekniske kompetencer ud som de første, når det er tid til næste fyringsrunde.
Titel: Fremtiden er din – Karrieren efter de 50/ Forfatter: Henrik Ørholst