Det er torsdag, og her er ugens næstsidste morgen-briefing, som igen - igen igen igen - er sammensat af Ditte Vinterberg Weng.
Godmorgen og god fornøjelse.
Chipgiganten Arm sagsøger Qualcomm
Britiske Arm, med kontorer i den amerikanske stat Delaware, har sagsøgt amerikanske Qualcomm for at have brudt licens-aftaler og desuden krænke Arms varemærker.
Arm vil have at Qualcomm destruerer designs, der er udviklet under Nuvias licensaftaler med Arm. Selskabet påstår at dets godkendelse var nødvendig, før disse kunne overføres til Qualcomm.
Det skriver Reuters.
Qualcomm, som købte Nuvia for 1,4 milliarder dollar sidste år, sagde, at Arm ikke har ret til at blande sig i Qualcomms eller Nuvias innovationer.
"Arms klage ignorerer det faktum, at Qualcomm har brede, veletablerede licensrettigheder, der dækker dets specialdesignede CPU'er, og vi er overbeviste om, at disse rettigheder vil blive bekræftet," sagde Ann Chaplin, der er General Counsel for Qualcomm i en erklæring.
Hvis Arms indsats lykkes, vil det i det væsentlige afvikle et af Qualcomms største strategiske opkøb i de seneste år.
Retssagen indikerer desuden et brud mellem Qualcomm og en af dennes vigtigste teknologipartnere, som Arm har været indtil nu.
Bluesight bliver en del af it-konsulenthus
Enkeltmands-konsulent-virksomheden Bluesight Consulting er nu en del af it-konsulenthuset CogniTech.
Tina Holm Mikkelsen, der er partner og ejer af Bluesight Consulting, startede per 31. august som management-konsulent hos CogniTech.
Bluesight-ejeren har i flere år beskæftiget sig med implementering af AI til effektivisering, vækst og bedre beslutninger – særligt med udgangspunkt i Exploration-platformen i Watson Analytics.
"Watson Analytics er en integreret del af Cognos Analytics, så derfor bliver Tina fra dag et en stærk spiller på vores hold. Hun bidrager med en masse viden, know-how og erfaring, som i forlængelse af vores tekniske forståelse og viden, vil være med til at skabe fede løsninger og unikke muligheder hos vores kunder," lyder det i en pressemeddelse fra CogniTech.
Watson Analytics er en analysemotor, der laver indkommen data til analyser, som brugeren kan tage datadrevne beslutninger ud fra.
SpaceX skal sende fem kapsler med astronauter til NASA-rumstation inden 2030
SpaceX vil lancere yderligere fem astronautmissioner til den internationale rumstation for NASA inden slutningen af dette årti.
Det vil ske under en nyligt ingået kontraktordre på 1,4 milliarder dollar - omtrent 10 milliarder danske kroner. Det meddeler det amerikanske rumagentur onsdag.
Det skriver Reuters.
Dette er den 14. kontrakbaserede mission for SpaceX's Crew Dragon-astronautkapsel.
Prisen "giver NASA mulighed for at opretholde en uafbrudt amerikansk mulighed for menneskelig adgang til rumstationen indtil 2030 med to unikke kommercielle besætningsindustripartnere," skriver agenturet i en erklæring.
SpaceX's genanvendelige Crew Dragon-kapsel har fløjet fem bemandede missioner for NASA, siden den blev besætningscertificeret i 2020.
SpaceX er den første private virksomhed til at lancere mennesker i kredsløb og genoplivede NASAs menneskelige rumflyvningsprogram, efter at det amerikanske shuttle-program gik på pension i 2011.
Tidligere minister snagede ulovligt i socialdemokrats mail-samtaler
Det var ulovligt, at forhenværende økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) i en periode på fem til seks måneder kiggede uberettiget med i sin ministerforgængerns mail-korrespondancer, hvor han kunne følge med i, hvad Socialdemokartiet planlagde at holde ham op på i den politiske debat på Christiansborg.
I et radioprogram - "Ministertid" - på radiokanalen 24Syv fortæller ex-ministeren hvordan han kunne møde op meget velforberedt, fordi han vidste ud fra mails til socialdemokraten Ole Stavad, hvad der skulle ske.
Det skriver Berlingske.
Bendt Bendtsen erkender i programmet, at han intet sagde til nogen - ikke engang til sin departementschef - af bfrygt for at man ville afbryde forbindelsen til mailadressen.
Men professor ved Juridisk Institut ved Syddansk Universitet, Sten Schaumberg-Müller, mener klart, at det er "en overtrædelse af straffelovens paragraf 263 om brevhemmeligheder, der har en strafferamme på op til sks måneders fængsel".
Men selv om det er et klart brud på, som det ellers politiuddannede minister begik, så kommer der sandsynligvis ikke en sag ud af det. Sagen, der fandt sted i 2001, er nemlig forældet siger formand for Medienævnet Vibeke Borgberg, der er enig med Schaumberg-Müller i forholdet.
Olieselskab udsat for ransomware-angreb
Endnu et olieselskab er blevet offer for cyberangreb.
Denne gang drejder det sig om det italienske olieselskab Enis computernetværk, der er blevet hacket. Dog ser konsekvenserne ud til at være mindre indtil videre, melder selskabet onsdag.
"De interne beskyttelsessystemer har registreret uautoriseret adgang til virksomhedens netværk i de seneste dage," siger en talsmand for virksomheden til Reuters.
Det statskontrollerede selskab arbejder sammen med myndighederne for at vurdere konsekvenserne af angrebet, tilføjede den anonyme kilde.
Bloomberg News rapporterede først nyheden onsdag og citerede folk, der er bekendt med sagen, som sagde, at Eni så ud til at være blevet ramt af et ransomware-angreb.
Detaljer om mistænkte gerningsmænd og løsesummenskrav er endnu ikke ude offentligt.