Artikel top billede

Test tv’et er Panasonics JZ1500, der snart fås i en ny variant. Et af markedets bedste tv (OLED), når vi alene måler på billedkvalitet. (Foto: Panasonic PR)

Guide: Derfor skal du sikre at dit fjernsyn kører med HDR

Alle moderne fladskærms-fjernsyn reklamerer med HDR-standarder og for én gangs skyld har producenterne ret, for det giver en markant forskel. Læs her, hvad du skal holde øje med.

HDR øger kontrasten og dynamikken i dit tv-billede. Men er det overhovedet en standard, som man bør gå efter?

Svaret er et rungende ja, hvis du går op i at få den fedeste tv-oplevelse.

Hvis du har prøvet at få chiptunet din gamle sure dieselbil vil du opdage, at forskellen kan være enorm.

Alt fra kraftoverskud til speederrespons er forbedret. Og samme enorme forskel kan du opnå i dit tv. Der kommer ganske enkelt mere fart på alt, når vi taler dynamik og kontrast i billedet.

De fleste moderne tv kan håndtere HDR. Faktisk er det næsten mærkeligt, at det ikke kan brygge en god kop espresso. For kigger du på de mærkater, der står på kassen eller reklamerne, er der ikke grænser for, hvad du får med i prisen.

Et af mærkaterne er HDR, som findes i et hav af standarder, hvor den ene skulle være bedre end den anden. Og ikke mindst den, som konkurrenten ikke har.

HDR for dummies

HDR står for High Dynamic Range og er reelt en videreudvikling af Standard Dynamic Range, der blev grundlagt for mere end 30 år siden.

HDR udvider kontrasten både i farver, også mellem farveområder, og kan i de bedste tv også klart forbedre de vigtige sorte områder i billedet. De sorte områder er afgørende, fordi de får alle andre farver til at stå mere klart frem. Sagt lidt firkantet.

HDR tilfører de lyse områder mere lys (på en intelligent facon), så billedet står mere klart.

Omvendt hæver HDR antallet af niveauer i farverne fra 256 til 1024. Med andre ord langt mere detaljeret.

Alt dette er nørderi, og HDR fås i øvrigt i et hav af forskellige standarder og muligheder.

Det vigtigste for mig, er at jeg har den mest udbredte og den, som alle bruger. Og her hedder den nyeste HDR 10 og 10+ - og flere kommer til hele tiden.

Tv med alt hvad den kan trække

For at få HDR til at fungere, skal du ført og fremmest have et tv, der har standarden (daaa!). Og lige så vigtigt en signalkilde, der har HDR i sig. Det kan være en streaming-kanal kombineret med et Apple TV som det setup, som jeg tester med.

Tv’et er Panasonics JZ 1500, som er et af selskabets bedste, og et er de bedste tv på markedet lige nu. I hvert fald når vi alene måler på billedkvalitet.

Samtidig understøtter det alle mulige HDR-standarder, og via Apple TV kan vi vælge, om det skal slås fra eller til.

Du vil ikke undvære HDR

Uanset om dit tv har en nyere eller ældre standard, vil du ikke undvære HDR. Uanset hvilken variant. Forskellen er nemlig signifikant.

I vores testopstilling kan vi se nuanceforskelle mellem de forskellige standarder af HDR.

Men helt generelt er forskellen virkelig synlig mellem HDR slået til eller fra. Og det er uanset hvilken standard i HDR, som vi taler om, som testopstillingen kan håndtere.

Billedet står mere skarpt. Der bliver renset op i hele billedet og alle farver står mere klart frem. I mørke scener er der flere nuancer, og farverne stråler mere klart – uden at miste detaljer i højlyset.

Køb nu bare

Har du et nyere tv og en god streaming-tjeneste, har du sikkert allerede HDR i et eller andet format. Beder du for eksempel dit Apple TV om at matche indhold, vil du kunne se forskel på billedet, når du streamer forskellige udsendelser afhængig af, om de kører med eller uden HDR.

Her vil du opdage, hvor stor forskellen er.

I øvrigt er det en god idé at bede din streaming-enhed om, at styre input til tv efter indhold.

Det bestemmer også om en film skal køre i 24 Hz (som kommer af 24 billeder i sekundet fra analog film). Eller 50 Hz som almindelige udsendelser oftest benytter.

Her vil du opdage, at billedet er mere roligt under for eksempel panoreringer. Men det er blot en sidegevinst ved at slå funktionen til.

Måske ved du allerede alt, der står herover. Hvis ikke, så kom i gang. Du vil ikke fortryde det et sekund.


Loading ikon


White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering