Efter Datatilsynet i sidste uge udstak et forbud til Helsingør Kommune mod at bruge programmet Google Workspace, har både Helsingør Kommune og - indirekte - de andre kommuner, der har fulgt samme praksis, fået til opgave at få datasagerne bragt i orden og dokumenteret dette.
Til Politiken siger formanden for børne- og uddannelsesudvalget i Helsingør, Claus Birkelyng (K), at han mener, at det omgående forbud er en urimeligt kort frist at give kommunen.
Her indvender Politikens journalist, at Datatilsynet allerede i september bad kommunen om en plan for at beskytte datatsikkerheden. Til dette svarer Claus Birkelyng:
"Det kender jeg ikke noget til. Det var, før jeg blev valgt. Men jeg ved, at det bliver meget svært at finde et alternativ til it i skolen, da vi har fået en ny økonomisk aftale med KL, Kommunernes Landsforening, der sætter os under pres".
I samme artikel giver Helsingørs Viceborgmester, Mette Lene Jensen (V), udtryk for bekymring om, om kommunen er nødt til helt at droppe it-undervisningen på baggrund af forbuddet.
Hun beder Kommunernes Landsforening (KL) om at komme på banen, for at være med til at finde en løsning.
Hos KL er flere centrale personer blevet bedt om at afbryde sommerferien, for at tage stilling til sagen.
Flere kommune kan blive ramt af forbuddet
I forbindelse med sagen, har flere misforståelser svirret i de danske medier om, hvad Datatilsynets afgørelse præcist er et forbud om.
Det har blandt andet været nødvendigt hos både Politiken og hos DR at efterpræcisere, at afgørelsen udelukkende retter sig mod Helsingør Kommune, og ikke er et generelt forbud mod alle landets kommuner.
Misforståelsen kan være opstået idet Allan Frank hos Datatilsynet opfordrer andre af landets kommuner til at læse afgørelsen grundigt igennem.
Selv om denne specifikke sag kun omhandler Helsingør Kommune, og det derfor også kun er Helsingør Kommune, der har fået dette påbud ok brug af Chromebooks, så kan der være anledning til for andre kommuner, at se på egen praksis efter denne afgørelse.
Allan Frank forklarer til DR, at tilsynet ikke har taget stilling til, om brugen af Google Workspace i andre kommuner overskrider reglerne.
Folkeskolerne i omkring halvdelen af landets 98 kommuner bruger i dag Googles bærbare Chromebooks i undervisningen samt andre Google-værktøjer.