Artikel top billede

Det er blevet superlet at købe bærbar pc: Man kan jo få en glimrende maskine til 5.000 kroner

Guide: Du kan få rigtig meget bærbar for pengene – så længe du har øje for, hvad du skal undgå af fælder i laptop-junglen.

Pc-køb har igennem længere tid været, noget man gjorde af nød mere end interesse.

Man købte nyt enten, fordi den gamle maskine satte ud, eller var blevet for sløv.

De seneste årtier har bare ikke været synderligt sjove for den potentielle bærbar-shopper: Oppe igennem 10’erne gik udviklingen så langsomt, at man det blev svært at bemærke hvorvidt det var en 3. eller 7. generations Intels core-processor, der leverede kræfterne - og under corona-årene eksploderede priserne som bekendt.

Øv.

Men her i sommeren 2022 er pc-markedet igen blevet et interessant sted at begive sig ud i.

Komponentmanglen synes at være ovre, pc-priserne synes ikke at være ramt af inflationen og både AMD’s og Intels nyeste processorer leverer ydelse, som skulle kunne tilfredsstille langt de fleste.

Men der er nogle faldgruber at holde øje med i bærbar-junglen – og dem kan du blive klogere på her.

Vigtig input-muligheder

Læser du med her på siden, er der gode odds for, at din bærbare er dit primære arbejdsredskab. Og skal du forsøde din arbejdstilværelse er det alfa og omega, at du sikrer dig en maskine med gode input-mulighed.

Her er tastaturet nok det mest afgørende interface, som ejere af Macs med Apples problematiske butterfly-keyboard nok vil nikke anerkendende til.

Næsten lige så afgørende er touchfladen, som ofte er et sted, hvor producenter har det med at spare på både størrelse og kvalitet.

Bedste måde at sikre sig en god oplevelse er naturligvis at afprøve maskinen selv. Er det ikke nogen mulighed, kan det svare sig at undgå pc-producenterne billigste produktserier, såsom Lenovos Ideapad 1 eller HP’s Pavillion-serie.

Anbefaling: HP Envy 14 til en dagspris på under 5.000 kroner.

Nydeligt udsyn

Kvaliteten af skærmen er en ofte overset detalje, hvor man hurtigt kan forledes til at tro, at alt er vel, så længe udsynet er skarpt nok.

Det gør, at skærmen er et yndet område for producenterne at spare, med kedelige farver, ringe lysstyrke og middelmådig kontrast til følge – og med dårligt udsyn til følge.

Her begynder der dog at ske en interessant udvikling på markedet.

Selv blandt de billigere maskiner er producenter begyndt at gå hinsides den obligatoriske Full HD opløsning, mens der i selvsamme skærme kan forventes et farverum, der matcher eller måske endda overgår den bredt anvendte sRGB-standard (skrives oftest som 100 % sRGB i teknikbladet).

OLED-teknologien begynder også at vinde indpas i laptop-markedet, hvilket leverer ekstrem kontrast og farverigdom til priser som er langt fra ublu.

Samtidig begynder flere at tilbyde skærme i 16:10 eller 3:2 format, hvilket giver mere brugbart skærmareal, uden at computeren vokser i størrelse.

Anbefaling: Asus Vivobook Pro 16X OLED til under 9.500 kroner.

Godt med kræfter til ingen penge

Mens der længe skulle spenderes en del for at få en rimelig bærbar ydelse, er de seneste generationer af processorer fra Intel (11. og 12. generations Core) og AMD (Ryzen 5000 og 6000 serierne) glimrende sager, som vil kunne imødekomme de flestes behov.

Her er Intels Core i5 og AMD’s Ryzen 5 modeller oftest de mest attraktive bud, da de leverer seriøs performance til skarpe priser.

AMD’s processorer har tilmed den fordel, at der bydes på rigtig mange regnekerner (og dermed regnekræfter), mens den indbyggede grafik er af sådan en kvalitet, at den faktisk kan afvikle en række populære spil.

Hvis maskinen ellers parres med mindst otte gigabyte RAM og 512 gigabyte lager, giver det nok til at afvikle kontoropgaver uden problemer. Regn dog med at opgradere til 16 eller 32 gigabyte ram, og et dedikeret grafikkort hvis du har planer om at afvikle tungere programmer på maskinen.

Anbefaling: Lenovo Yoga Slim 7 Pro til dagspris på under 5.300 kroner.

Mægtige M1 maskiner

Er du på udkig efter en bærbar med æble-logo på bagsiden, har Apple vist rigtig gode takter, siden de for halvandet år siden lancerede de første Macs med Apple-processorer ombord.

Processoren hedder M1, og er siden udkommet i stærkere varianter, såsom M1 Pro og Max, men alene den almindelige M1-baserede Macbook Air er en lille kraftbombe, hvis batteri er i stand til at holde hele dagen og mere til.

Har du tungere opgaver på tapetet, går du ikke galt i byen med den kraftigere M1 Pro, som du finder i Mac Pro maskinerne. Her leveres ekstrem ydelse, som selv den kommende M2-processor ikke synes at kunne matche.

Anbefaling: Macbook Pro med M1 pro – dagspris 15.500 kroner.


Loading ikon