For første gang er der blevet solgt Linux-servere for mere end en milliard dollar eller 5,8 milliarder kroner i et enkelt kvartal. Linux sidder nu på mere end ni procent af markedet på samlet 66,7 milliarder kroner.
Det svarer til en stigning på salget af Linux-servere på 42,6 procent i forhold til den tilsvarende periode et år tidligere.
Det vidner om et servermarked, der igen trives og vokser, mener analytikere fra amerikanske IDC, der netop har frigivet en rapport om serversalget i årets tredje kvartal.
HP og IBM kæmper
Hewlett-Packard og IBM kæmper om titlen som verdens førende serversælger på tværs af platforme.
Målt på omsætning sidder IBM fortsat solidt i førertrøjen med en samlet salg på 21 milliarder kroner, hvilket svarer til en markedsandel på 31,7 procent. HP er nummer to med et salg på knap 18 milliarder kroner.
Dell har imidlertid haft den største fremgang med 14,1 procent og en samlet omsætning på 6,8 milliarder kroner, mens Sun har solgt for 6,84 milliarder kroner.
Servermarkedet som helhed er steget med 5,5 procent, og det tyder på, at erhvervslivet kloden rundt har gjort op med tidligere års tilbageholdenhed over for at investere i nyt.
Blade-servere har nu nappet 2,5 procent af markedet, og det er en stigning på mere end 44 procent i forhold til sidste år. IBM fører her overbevisende med 44 procent af blade-servermarkedet.
Målt på antallet af solgte enheder fører HP med i alt 471.000 servere i tredje kvartal, mens Dell har solgt 347.000 og IBM 259.000 servere. Sun har solgt 81.000 servere.
Sun har mærket en nedgang i markedet for mellemstore servere i prisklassen 150.000 kroner til tre millioner kroner, der traditionelt har været stærkt marked for selskabets Unix-systemer. Dette marked er gået 10,2 procent tilbage.