Efter et angreb af udenlandske hackere, der fik lagt Grønlands centraladministrations servere ned, er flere af det Grønlandske Selvstyres it-system igen oppe at køre.
Men "Vi genåbner, fordi der er renset og ikke længere er tegn på indtrængen. Men man kan jo aldrig garantere noget," lyder det fra Grønlands departementschef, Hans-Peder Barlach Christensen, om hændelsen.
Det skriver Berlingske.
Hacket, som stadig ikke er opklaret hvor kommer fra eller hvem, der står bag, forårsagede et sikkerhedsbrud, der fik selvstyrets it-afdeling til at lukke ned for al kommunikation ind og ud af Grønland fra centraladministrations servere.
Dette bevirkede blandt andet at den grønlandske befolkning i en periode ikke har kunne bruge NemID, og at de grønlandske kommuner ikke kunne udbetale offentlige ydelser til borgere.
Desuden forhindrede det det grønlandske parlament i at udføre sit demokratiske arbejde.
Vejen tilbage til internettet er sket gradvist, og det er stadig en midlertidig kommune-hjemmeside, som borgere må benytte sig af efter bruddet.
De it-kriminelle var nået helt ind selvstyrets servere, men hvad bagmændene nøjagtigt har foretaget sig vil departementschefen ikke ud med.
"Jeg vil ikke oplyse, hvor hackerne har været, for det ville jo være at fortælle fjenden, hvad jeg ved. Men de har været inde, og de har været inde i sådan en grad, at vi var nødt til at lukke forbindelsen til vores servere ind og ud af landet," siger Hans-Peder Barlach Christensen.
Som det ser ud nu, er er tegn på, at der er tale om cyberspionage, hvor målet er at kigge med i dokumenter og fortrolig data.
Forsvarets Efterretningstjeneste og Center for Cybersikkerhed er involveret i håndteringen af hændelsen.