Godmorgen venner.
Her kommer ugens første morgen-briefing fra Computerworld, og lad os håbe, at den kommende nyhedsuge byder på bedre og mere optimistiske nyheder end den seneste.
I dagens morgen-briefing lægger vi ud med historien om, at en stifter af en af Danmarks mest succesrige it-virksomheder, er parat til at støtte borgerne i Ukraine med et millionbeløb.
Milliardær bag dansk it-succes parat til at støtte Ukraine med millionbeløb
David Helgason, der er en af grundlæggerne bag den dansk-stiftede it-succes Unity, er klar til at sende et million-beløb afsted til Ukraine.
Det skriver han i en opdatering på Facebook, hvor han oplyser, at han vil matche folks donationer op til et samlet maksimumbeløb på 500.000 dollar, hvilket svarer til 3,3 millioner danske kroner.
”Send mig en PM (privat besked, red) med dit beløb og så vil jeg matche det. Men skynd jer,” skriver han på Facebook.
Han oplyser, at folk frit kan vælge, hvilken organisation, som de ønsker at støtte, men foreslår blandt andet, at man kan vælge at donere direkte til Ukraines væbnede styrker gennem en konto hos landets nationalbank.
Læs hans indlæg her.
Elon Musk åbner for internetadgang med Starlink i Ukraine
Nu kan borgere i det krigshærgede Ukraine få adgang til internettet via Elon Musks Starlink satellit-netværk.
Det skrev Elon Musk lørdag på Twitter i et svar til Ukraines vicepremierminister og minister for digital transformation Mykhailo Federovl.
”Starlink-tjenesten er nu aktiv i Ukraine. Flere terminaler er på vej,” skrev Musk.
Internetforbindelse via Elon Musk satelitter vil kunne sikre borgere i Ukraine stadigvæk har adgang til internettet, selvom de traditionelle internetkabler skulle blive udsat for sabotage.
Danske Keepit, der har 40 procent af sin medarbejderstab i Ukraine, fortalte i sidste måned til Computerworld, at selskabet netop af den grund overvejede at investere i Starlink-terminaler til sit Ukraine kontor, hvis det var muligt.
Det kan du læse mere om her.
Novo Nordisk Fonden donerer fire millioner kroner til it-firma
Novo Nordisk Fonden har netop doneret fire millioner kroner til den danske it-virksomhed Found Aid, der udvikler en platform til brug af fonde og filantropiske fortagender.
“Denne bevilling er en invitation til alle fonde om at deltage i det videre pionerarbejde med indsamling og brug af data. Novo Nordisk Fonden har de seneste år været med til at udvikle platformen og med stor succes brugt den aktivt. Den mulighed vil vi gerne udbrede til flere fonde,” siger Thomas Alslev Christensen fra Novo Nordisk Fonden.
Found Aids løsning anvendes blandt andet andet af Novo Nordisk Fonden og Leo Fondet.
Russiske bankkunder mister adgang til Apple Pay og Google Pay
Kunder i en række russiske banker, der er blevet ramt af sanktioner vil ikke længere kunne bruge Apple Pay eller Google Pay.
Det oplyser Den Russiske Centralbank ifølge mediet Business Insider.
Ifølge centralbanken drejer det om kunder hos bankerne VTB Group, Sovcombank, Novikombank, Promsvyazbank og Otkritie. Udover at miste adgangen til Apple Pay og Google Pay vil de ifølge Business Insider heller ikke længere være i stand til at bruge deres betalingskort i udlandet eller bruge kortene til at handle på udenlandske hjemmesider.
I dag for 20 år siden: Disney beskylder Apple for at opfordre pirateri
Den daværende administrerende direktør for Disney Michael Eisner anklager 28. februar 2002 ved en amerikansk senatshøring Apple for at opfordre til digital pirateri.
Anklagen skyldes en reklame for Apples iPod, der har overskriften ”Rip. Mix. Burn.”
Nogle år siden kommer Disney dog på betydelig bedre fod med Disney, da Michael Eisner bliver afløst af Bobo Iger som topchef.
En af den nye direktørs føste handlinger er at købe Steve Jobs firma Pixar, hvilket betyder, at Steve Jobs bliver Disneys største enkeltstående aktionær og samtidig bliver medlem af Disneys bestyrelse.