Digital signatur klar til udlandsdanskere

Danskere med adressebeskyttelse og bopæl i udlandet kan nu se frem til også at få adgang til den digitale signatur. De to grupper har været udelukket i mere end halvandet år, fordi det ikke er muligt for TDC at få deres adresse automatisk fra CPR.

Godt halvandet år efter premieren bliver det nu også muligt for udlandsdanskere og danskere med adressebeskyttelse at få den officielle digitale signatur fra TDC.

De to grupper har hidtil været udelukket fra at få en digital signatur.

Udstedelsen er af sikkerhedsgrunde bygget sådan op, at den nødvendige pinkode sendes til den adresse, der er opført i Det Centrale Personregister (CPR).

Den adresse er det ikke muligt for TDC at hente fra CPR, hvis folk bor i udlandet eller har valgt, at adressen skal være beskyttet.

Håb forude

Nu er der imidlertid håb for de mere end 30.000 danskere, der har været sat på sidelinjen.

- Vi har arbejdet med kommunerne og Kommunernes Landsforening, og vi vil fra 1. december introducere en løsning, så man som borger kan bestille en digital signatur og gå ned på bopælskommunen og hente et brev med pinkoden, fortæller chefkonsulent Palle H. Sørensen fra Videnskabsministeriet.

Den anderledes procedure betyder, at TDC fremover sender et brev med en pinkode til den enkeltes kommune, når danskere med udvidet beskyttelse søger om en digital signatur.

Udlandsdanskere må dog vente til begyndelsen af næste år, før de får mulighed for at få en digital signatur.

Her bliver pinkoden sendt til den nærmeste ambassade, men udlandsdanskerne får også en mulighed for at troppe op i København og hente pinkoden.

- Videnskabsministeriet skal i samarbejde med Udenrigsministeriet sikre, at aftalerne med ambassaderne er på plads. Så det bliver formentlig først i begyndelsen af næste år, at vi lancerer den løsning, siger Palle H. Sørensen.

Det bliver gratis for danskere med adressebeskyttelse at få en digital signatur, mens udlandsdanskerne af lovmæssige grunde skal betale et gebyr på formentligt 160 kroner, hvis de vil hente deres pinkode på ambassaden.

Digital signatur til alle

Med de nye muligheder skulle den digitale signatur fra begyndelsen af næste år være tilgængelig for alle danskere, selvom der har været et par forhindringer undervejs.

- Hele den sikkerhed, der er automatisk, giver i sagens natur i et stift system, så det har været svært for folk at forstå, at det ikke bare kan lade sig gøre at få en digital signatur, siger Palle H. Sørensen.

De første problemer var med brugerne af open source-systemer, men der er i dag etableret en open source-platform, så de også kan bruge den digitale signatur.

Der er også udviklet en speciel installations-cd, som sendes til svagtseende danskere, og danskere under 18 år har siden foråret kunnet få et specielt ungdomscertifikat, hvor den digitale signatur ikke er juridisk bindende.

TDC oplyste for nylig, at der er udstedt mere end en kvart million digitale signaturer. Det var 100.000 fra det mål på 350.000, der skulle være nået i juni 2004, og det betyder, at TDC går glip af en økonomisk bonus.

Ifølge TDC's aftale med Videnskabsministeriet skal 700.000 danskere have en digital signatur i foråret 2005.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere