Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
Den øgede digitalisering af danske virksomheder og organisationer har lagt et enormt pres på it-afdelingerne.
Det kan ikke gå hurtigt nok med at udvikle, innovere og optimere digitale processer, så virksomheder kan vækste og organisationer blive mere effektive.
Men it-afdelingerne er oversvømmet af udviklingsopgaver, som de ikke har ressourcer til at overkomme.
Dygtige it-medarbejdere er en mangelvare.
Mange virksomheder har opgivet at tiltrække nye it-eksperter og nogle har simpelthen ikke råd til lønninger, der er presset gevaldigt i vejret.
Det gør desværre, at virksomheder, der har brug for arbejdskraften, ofte ikke har råd, og må gå en bue udenom dem, der har den nødvendige viden.
På flere uddannelsesinstitutioner sidder der heldigvis lige nu en lang række studerende, der dygtiggør sig inden for it, så vi i fremtiden kan få løst problemet med den manglende arbejdskraft.
Men det løser ikke virksomhedernes problemer her og nu. De bliver nødt til at finde nye måder at udnytte de eksisterende ressourcer, de har til rådighed.
Giv andre medarbejdere redskaberne, der får dem til at stråle som en it-sol
Heldigvis er der lys i mørket. For der er faktisk teknologier, der kan gøre dine andre medarbejdere, der har bare lidt teknologiforståelse, i stand til at udvikle virksomhedens nye digitale løsninger.
De hedder low-code og automatisering, og kan – lidt kækt – bydes velkomne som jeres nye it-medarbejdere.
Low-code er en teknologi, der kombinerer fordelene ved hurtig softwareudvikling og træk-og-slip brugergrænseflader.
Det betyder, at det store kodearbejde, der normalt ligger i udviklingen af nye digitale løsninger og processer, ikke alene kan minimeres, men også demokratiseres, så også andre end it-afdelingen kan skabe nye digitale løsninger.
Med low-code kan alle, lige fra analytikere til produktionschefer, selv strukturere de forretningsprocesser og funktioner, de har brug for, uden at skulle bruge tid og penge på eksterne programmører og med ganske lidt hjælp fra it-afdelingen.
Low-code og automatisering kan have mange kasketter på
Her er blot nogle få af de roller, de kan udfylde:
- Arbejde som cloud-arkitekt: Selv om hybrid- og multi-cloud er afgørende for det hybride arbejdsmiljø, der præger de fleste virksomheder i dag, kan det være en skræmmende opgave at skulle administrere og migrere disse data.
Heldigvis kan low-code-platforme nemt integrere SaaS- og cloud-applikationer, og automatisering kan sikre, at on-premise software konstant er opdateret, og hermed sikre, at der ikke er misforhold mellem de to platforme.
- Give nye it-medarbejdere den ro, de behøver, for at komme godt i gang: It-udviklere, der kommer lige fra universitetet, har måske ikke alle de færdigheder, de har brug for, når de først bliver ansat. Måske har de specialiseret sig i databaser, mens API'er er nyt for dem.
Via low-code er det væsentligt nemmere at arbejde med API’er, når der er behov for det, mens de fortsat fokuserer på deres databaser.
- Give andre afdelinger en hjælpende hånd: Det, der gør low-code til en så brugbar teknologi er, at den kan bruges i alle afdelinger i en virksomhed.
Low-code og automatisering kan støtte HR, marketing, finans og mange flere. En HR-afdeling kan f.eks. have brug for en simpel medarbejder-selvbetjeningsportal.
Med lidt støtte fra it-afdelingen kan HR selv udvikle deres egen portal via en low-code-platform i stedet for at vente på, at it-afdelingen en dag, måske, får tid.
Sådan får du low-code og automatisering med på holdet
Når organisationer ansætter, skal de finde de ideelle kandidater til jobbet.
Det samme gælder, når vi skal vælge de bedste low-code- og automatiseringsløsninger. Her er et par overvejelser, du skal gøre dig:
- Først skal du beslutte, hvad du ønsker at gøre med teknologien. Hvert værktøj er skabt til forskellige situationer.
Ønsker du at lette arbejdet med at forbinde applikationer? Eller er du fokuseret på applikationsudvikling? En low-code-platform, der er designet til at hjælpe med it-sikkerhed, er sandsynligvis ikke den bedste til dataintegration.
- Du skal også sikre dig, at du finder en løsning, der passer til dit teams behov.
Hvis du f.eks. har mange udviklere, som ikke har specialiseret sig i API'er, kan det være godt at fokusere low-code- og automatiseringsindsatsen der.
- Det er også afgørende at overveje, hvor hurtigt teknologien skal kunne betale sig hjem (ROI):
Hvor hurtigt kan du opnå time-to-value? Altså, hvor hurtigt får du værdi ud af løsningen, og vil denne værdi opveje omkostningerne?
Mange virksomheder synes, det er noget af en udfordring at vurdere en løsnings ROI, og det er derfor en god idé at vide, hvad du vil måle på.
- Desværre vil du sandsynligvis opleve, at teknologien ikke bliver brugt lige så flittigt i starten, som du havde regnet med. Sådan plejer det at være.
Derfor er det vigtigt, at du sørger for at kommunikere med alle, der kan få brug for teknologien.
Ofte ser vi, at nye værktøjer og teknologier først får succes, når ledelsen føler, at de nærmest har overkommunikeret om løsningens fortræffeligheder, har gennemført kurser, og har sørget for at få de første projekter i hus, så der er noget at vise frem og prale med.
Men i samspillet med kompetente it-medarbejdere, der i øjeblikket løber for stærkt, kan der være hjælp at hente i de to teknologier.
Det er en simplere måde at uddanne eksisterende medarbejdere til at kunne eksekvere uden at skulle være ekspert – og det kan give it-afdelingerne mulighed for at følge med digitaliseringen og innovere virksomheden uden at de føler, de halser efter et umuligt mål.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.