Artikel top billede

(Foto: istockphoto.com)

Erhvervsorganisationer alvorligt bekymret over Danmarks nye cyber-strategi: Det er ikke nok

Både DI og brancheorganisation IT-Branchen mener, at regeringens nye nationale cyber-strategi er utilstrækkelig.

Regeringens nye nationale strategi for cyber og informationssikkerhed bliver mødt med panderynker og bekymrede miner hos både erhvervsorganisationen DI og it-brancheorganisationen IT-Branchen.

Her tvivler branchedirektør for DI digital Rikke Hougaard Zeberg på at udspillet er tilstrækkeligt.

I initiativet kommer regeringen med 34 initaitiver, der skal bidrage til en styrket dansk cybersikkerhed og samtidig lægger regeringen op til at afsættte 270 millioner kroner til implementering.

”Jeg er alvorlig bekymret for, om det er tilstrækkeligt. Cybersikkerhed er en hovedprioritet, for alle der beskæftiger sig med digitalisering. Det gælder både virksomheder og offentlige myndigheder. Cybersikkerhed skal fremover være det fundament, som vi digitaliserer vores virksomheder, myndigheder og resten af samfundet på,” meddeler hun.

”I det perspektiv er 270 millioner kroner over tre år til 34 hovedinitiativer desværre ikke nok.”

Efterlyser dialog

Dansk Industri har haft mulighed for at bidrage med input til strategien, men erhvervsorganisationen er utilfreds med ikke at være blevet inddraget mere i udarbejdelsen.

"En egentlig dialog om strategien har været svær. For eksempelvis ønsker myndighederne ikke erhvervsorganisationer som DI repræsenteret i regeringens Cybersikkerhedsråd og dermed ikke engang mulighed for at se Cybersikkerhedsrådets materiale," oplyser Rikke Hougaard Zeberg.

En lignende melding kommer fra Bjarke Alling, der formand for brancheorganisationen IT-Branchens sikkerhedsudvalg og samtidig formand for Cybersikkerhedsrådet.

Han mener også at den nye nationale strategi fremstår utilstrækkelig.

”Med den nye strategi erkender regeringen, at cybersikkerheden i Danmark er altafgørende for vores samfund men desværre også utilstrækkelig i forhold til de angreb, der dagligt rammer virksomheder, myndigheder og borgere. Så det er godt og nødvendigt med et nationalt fokus og flere midler til området,” oplyser han i skriftlig meddelelse.

Roser SMV-initiativ

Hos IT-Branchen hæfter man sig desuden ved, at regeringen lægger op til at styrke cybersikkerheden hos landets cirka 300.000 små og mellemstore-virksomheder.

Ifølge Bjarke Alling mangler 40 procent af et sikkerhedssetup, hvilket gør dem særligt sårbare over for cyberangreb.

”Derfor er det positivt, at der nu afsættes flere penge til mere rådgivning, hotlines og erfaringsudveksling på dette område,” lyder det fra Bjarke Alling.

Hvor er kommunerne?

Samtidig hilser IT-Branchen det også velkomment, at regeringen nu lægger op til at den viden, som bliver indsamlet via indberetninger til Datatilsynet, politiet og Center for Cybersikkerhed bliver bearbejdet og delt med erhvervslivet.

Til gengælder efterlyser IT-Branchen at kommunerne i højere grad bliver inddraget i den nationale stratgi.

”Det er problematisk, at kommunerne ikke i højere grad er tænkt ind i den nationale strategi. Skal vi have en bred og god cyberstrategi, er vi nødt til at have alle med,” lyder det i en skriftlig meddelelse fra IT-Branchen.