Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
Mange virksomheder spekulerer på, om de virkelig har brug for fullstack-udviklere, og hvor meget det vil koste dem.
Men først og fremmest bør man definere og forstå, hvad en fullstack-udvikler er. Det er ideelt en universel ressource med ekspertise i både frontend og backend, der er i stand til selv at udvikle en webapp.
For 10 år siden var alle webudviklere som standard fullstack, hvilket betød, at de var ansvarlige for hele udviklingsprocessen fra serversiden til klientsiden af applikationen.
Derfra blev det mere specialiseret. Men nu skifter det tilbage.
Der er en voksende tendens. Det kan ses både på arbejdsmarkedet og i udviklingen af teknologi.
Alt bevæger sig mod alsidighed. Mange ting kræver ikke længere menneskelig deltagelse og dyb viden.
Dertil kommer den globale trend med kunstig intelligens, som vil indtage sin rolle i softwareudvikling og give mulighed for at programmere på et meget mere abstrakt niveau.
Her er de særligt efterspurgte
Men når man taler om fullstack-udviklere nu, er det nødvendigt at forstå, at sådan en specialist vil have primær erfaring med enten Backend- eller Frontend-udvikling, resten vil være komplementær.
Tidligere kunne man gøre hans erfaring op med en junior/mellem/senior/team lead- graduering, nu er det nødvendigt at vurdere hans viden separat i backend- og frontend-retningerne. For eksempel kan en senior backend-udvikler have en junior frontend-viden.
Fullstack-udviklere er i min optik særligt efterspurgte ved hurtig prototyping af en applikation af et lille team, hvor fullstack-udviklere kan være bærere af hele arkitekturen og blive en slags forbindelsesled for teamet.
De er også i høj kurs ved udvidelse af puljen af backend- og frontend-udviklere, som giver mulighed for at dække behovet for de nødvendige specialister på andre projekter, når deadlines nærmer sig, og der er brug for hjælp.
Sidst men ikke mindst, ved understøttelse af ældre kode: Der er stadig mange gamle systemer, hvor fullstack-udviklerkompetencer er særligt relevante.
Er det en god ide at have sådan en ansat?
Så er det en god ting at have en fullstack-udvikler, der arbejder på dit projekt? Svaret er ja, hvis han er erfaren.
For at udvikle et system er der behov for en person med en generel vision for arkitektur. Hvis der ikke er en sådan person, vil der være mange dele af projektet, som ikke relaterer til hinanden.
Når man laver komplekse it-systemer, er en fullstack-udvikler derfor en gave.
Hovedspørgsmålet er nu, hvordan man får fat i en, der er erfaren og dækker både frontend og backend. Og gør det fullstack-udviklere til en del af problemet eller løsningen?
Det er lidt med fullstack-udviklere som med en Rolls Royce.
Det kan være det optimale, komplette redskab til at komme frem til sit mål, men er ikke nødvendigvis et godt match i forhold til alle opgaver.
Og i dagens dynamiske it-landskab, er der ingen, der forventer, at man har alle kompetencer on-site - man trimmer og tilpasser sine ressourcer.
Resten hentes ind efter behov. Corona har også lært os, at meget kan klares på distancen, og ekspertisen er derude.
Det vigtigste er måske bare at vide, hvem man skal spørge.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.