Med to store gruppe-søgsmål i USA og Storbritannien forlanger repræsentanter for det muslimske rohingya-folk kæmpe-erstatning af selskabet Meta, der indtil fornylig var kendt som Facebook.
Rohingya-folket bor primært i Myanmar, hvor det i årevis er blevet forfulgt, fængslet og udsat for forskellige former for overgreb i stor stil.
De samlede rohingya-samfund i USA og Storbritannien mener, at Facebook har spillet en aktiv rolle i undertrykkelsen ved ikke at sætte en stopper for hatespeech og misinformation, som dermed via Facebook var i stand til at sprede sig og få fodfæste i Myanmar.
Rohingya-samfundene mener, at Facebooks ledelse i årevis med åbne øjne bevidst tillod, at der blev delt opslag fra den burmesiske regering med opfordring til angreb og lignende mod rohingya-befolkningen.
I sagsanlægget anfører rohingya-samfundene, at Facebooks algoritme fandt og viste opslag til modtagelige Facebook-brugere med opfordringer til, at de skulle melde sig ind i ekstremistiske Facebook-grupper, hvor den Rohingya-fjendtlige retorik var endnu voldsommere.
“Facebooks News Feed prioriterede og belønnede bevidst radikale brugere, der gav næring til folkedrabet mod Rohingya, da negativt indhold skabte størst aktivitet på platformen,” hedder det.
I sagsanlægget peger rohingyaerne på, at Facebook anvender et system med social belønning, der ‘manipulerer brugerne til at skabe’ fjendtligt, hadefuldt og aggressivt indhold.
“Central i sagen er erkendelsen af, at Facebook var klar til at bytte Rohingyaerne liv med bedre markeds-penetration i et lille land i Sydøstasien,” hedder det.
Erstatningskravet på 150 milliarder dollar - det er godt en billion kroner - skal betales som et plaster på såret for rohingyaernes død, skade, smerte, lidelse og tab af ejendom, hedder det.
Du kan læse hele sagsanlægget her.