Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Folketinget første-behandler ny lognings-lov om få timer / Tysk delstat skifter Windows ud med Linux / Hvorfor overskrider så mange it-projekter budgetterne?

Folketinget første-behandler ny lognings-lov om få timer. Tysk delstat skifter Windows ud med Linux. Hvorfor overskrider så mange it-projekter budgetterne? Database lukningstruet. Samsung bygger kæmpe chipfabrik i Texas.

Velkommen til tirsdagens morgen-briefing fra Computerworld, som på denne kølige morgen er sammensat af dagens morgen-vært, Dan Jensen.

Folketinget første-behandler ny lognings-lov om få timer

Folketinget tager i dag hul på behandlingen af den nye lognings-lov, som har vakt en del postyr og fået en række store organisationer til at forene sig i samlet modstand.

Folketinget skal behandle lovforslaget - som hedder L93 - på mødet i Folketingssalen, der begynder klokken 13:00. Forslaget hedder formelt “Forslag til lov om ændring af retsplejeloven og lov om elektroniske kommunikationsnet og -tjenester,” og du finder det her.

Det er den første runde af de tre obligatoriske runder, der skal til, for at et lovforslag kan blive vedtaget af Folketinget.

Du kan læse om protesterne her: Fælles opråb til samtlige folketingsmedlemmer: Stop ulovlig masseovervågning af danskerne.

Tysk delstat skifter Windows ud med Linux

Den tyske delstat Schleswig-Holstein vil skifte Windows ud med open source på alle de ansattes computere.

Det betyder, at delstatens 25.000 pc’er fremover skal køre med et Linux-baseret styresystem, mens Microsoft Office - der anvendes i dag - skal udskiftes med Libreoffice.

Digitalminister Jan Philipp Albrect siger til Heise Online, at beslutningen er taget, fordi delstaten ønsker større fleksibilitet, større selvstændighed og bedre sikkerhed.

Delstaten har endnu ikke besluttet, hvilket Linux-styresystem, der skal anvendes. Det er dog sikkert, at Microsoft Teams bliver afløst af Jitsi.

Udskiftningen skal finde sted over de kommende år og ventes helt færdiggjort om fem år.

Hvorfor overskrider så mange it-projekter budgetterne?

Et nyt forskningsprojekt på IT-Universitet skal kaste lys over, hvorfor så mange it-projekter ender med at overskride budgetterne.

Med den nytiltrådte professor Bent Flyvbjerg i spidsen af det nye Danish Institute for IT Program Management er det målet, at projektet skal finde ud af, hvordan it-projektledelse kan optimeres med baggrund i lovmæssigheder fundet via gennemgang i flere tusinder projekter.

Han fortæller ifølge IT-Universitetet, at en bred konklusion er, at ‘gennemsnitsprojektet er en katastrofe, og at god praksis er atypisk.’

Det skyldes blandt andet det, som han kalder ‘den danske syge,’ som betyder, at vi herhjemme vil selv.

Der er dog gode ting også.

“Der er modsat mange andre industrier stor åbenhed i it-verdenen. Det er en kæmpe fordel. Jeg har aldrig mødt IT-folk, som ikke er klar over, at vi er nødt til at innovere os ud af problemer hele tiden. Det er rigtig godt,” siger han.

Database lukningstruet

Vi bliver lidt i IT-Universitets-verdenen. For professor i datalogi, Thore Husfeldt, er ked af udsigten til, at vidensportalen Lex.dk står til at lukke på grund af manglende økonomisk støtte.

Lex.dk giver adgang til hundredetusindevis af artikler og har tre millioner opslag om måneden. Men regeringen har ikke afsat penge til opslagsværket i den kommende finanslov. Konsekvensen kan blive, at det lukker.

Sker det, vil vi miste en ‘afgørende kilde troværdig viden og forskning,’ meddeler universitetet.

”Troværdig viden er grundlaget for et demokrati. Forudsætningen for at bevare en kritisk bevidst offentlighed er, at alle har adgang til fagligt kurateret viden. Hvis Danmark skal leve op til sin rolle som videnssamfund, er det afgørende at bevare ressourcer som Lex.dk,” lyder det fra Thore Husfeldt.

Samsung bygger kæmpe chipfabrik i Texas

Samsung har udvalgt den lille by Taylor, der ligger ikke langt fra storbyen Austin, som hjemby for selskabets nye chipfabrik.

Det kommer til at koste Samsung omkring 17 milliarder dollar at opføre den avancerede fabrik, som kommer til at beskæftige omkring 1.800 medarbejdere.

Det ventes, at produktionen af chip kan igangsættes i 2024.

Ifølge Wall Street Journal har Taylor som en del af forhandlingerne med Samsung tilbudt blandt andet reduktion af lokal ejendomsskat på 92,5 procent i de første 10 år.

Samsung har også haft kig på lokationer i Arizona, New York og Florida.