Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
Siden udbruddet af Covid 19-pandemien er brugen af mobiler i arbejdssammenhæng eksploderet.
Medarbejderne bruger deres private mobiler på arbejdet og omvendt. Det har givet ondsindede hackere verden over blod på tanden.
Da vi alle blev afskåret fra at mødes fysisk, overtog mobilen, meget naturligt, store dele af vores kommunikation med familie, venner og arbejdsrelationer.
Nye muligheder opstod, og vi er blevet mere afhængige af vores mobiltelefon. Det gælder i privaten men også på arbejdet. Og det er, når man blander de to, at tyvene særligt ligger på lur.
Flere medarbejdere bruger deres private mobiler på arbejdet end før, og det har været godt for virksomhederne.
Faktisk er produktiviteten steget med 34 procent de steder, hvor medarbejderne kan bruge deres private device til arbejdet, da de er mere fortrolige med dem.
Før pandemien steg skærmtid med tre-fire procent årligt, men her har vi set et hop til 25 procent under pandemien.
Det tyder på, at tendensen fortsætter.
Samtidig steg brugen af ”forretningsorienterede” apps med 200 procent samt en stigning på 20 procent i mobildata-trafik.
Vi er blevet mere agile på vores arbejde, vi kan arbejde alle steder, og flexible working er blevet et gængs begreb.
Mange af os nyder de friheder, det har medført, og flere vil ikke tilbage til det gamle. Desværre er friheden ikke udelukkende rosenrød.
Øget mobilitet giver ubudne gæster
Når vi inviterer arbejdet til privaten og vice versa, så risikerer vi også, at der kommer ubudne gæster, fordi sikkerheden er lavere, og udbyttet for hackerne er større.
Jeg oplever jævnligt i mine snakke med virksomheder, at det kommer bag på dem, at det er så nemt for hackere at få adgang til deres systemer via medarbejdernes mobiler.
Det er skræmmende, for mobilerne er hastigt ved at blive den vigtigste enhed at arbejde på for mange medarbejdere.
Vi ser ofte, at medarbejdere har fravalgt at have kode eller biometrisk beskyttelse på deres telefoner.
Og når tyvene får fat i deres mobiler, så får de adgang til virksomhedsmails og ERP-system og dermed adgang til information, der kan misbruges.
Selvom virksomhederne får ændret password mv., så ligger dataen stadig på telefonen, og det er der ikke mange virksomheder, der tænker over, hvordan man får slettet.
I takt med, at flere virksomheder sætter et højere ambitionsniveau på digitaliseringen, stiller det store krav til investeringer i sikkerhed og forståelse fra brugerne af, hvordan man sikrer sig mod at blive kigget over skulderen.
Truslen gælder ikke kun på mobil og tablets men følger også i takt med, at virksomhederne i højere grad begynder at anvende IoT-enheder og apps til dataopsamling, som bliver integreret i virksomhedernes netværk.
Jo mere vi forbinder vores IoT enheder gennem apps, jo større er rovet for hackerne, som derfor forventeligt nok også får en større appetit for tyveri. Alliance for internet of things Innovation (AIOTI) forventer, at IoT enheder vil stå for hvert fjerde cyberangreb mod virksomheder i 2025.
Læg dertil udrulning af 5G netværket, som forbinder IoT-enhederne med en hastighed, der kan være op til 20 gange hurtigere og dermed skaber et endnu større behov for datasikkerhed og kontrol med, hvad virksomheden og medarbejdernes enheder foretager sig på netværket.
Så er der inviteret til fest.
Nøglen er samarbejde
Selvom 5G, IoT og den øgede mobilitet åbner op for nye angrebsflader, bliver der investeret massivt i udvikling for at sikre forbrugere og virksomheder.
I Samsung arbejder vi på at sikre vores egne devices, men vi arbejder også tæt sammen med Google, Microsoft og mange andre partnere for at forbedre den nuværende sikkerhed og forberede os på den udvikling, vi står over for.
Samarbejde er nemlig nøglen til at modstå sikkerhedsudfordringerne. Der er ingen, der kan gøre det alene.
Ved at tech-virksomhederne åbner sig i open source, kan vi sammen løbende udvikle hinandens sikkerhedssystemer.
Mobiltelefonerne skal sikres i alle lag, og der skal tænkes sikkerhed i alle trinnene, når man udvikler.
Hertil kommer, at det ikke er nok, at vi som producent udvikler sikkerheden.
Vi skal også sikre, at sikkerhedsopdateringer og nye funktioner til styringen af de mobile enheder automatisk bliver tilgængelige for brugerne.
Samtidigt skal det være muligt for it-afdelingen at se en status på hver enkelt enhed og om nødvendigt gennemføre opdateringerne på vegne af de brugere, som endnu ikke har fået opdateret deres enhed.
Tre råd til de it-ansvarlige i virksomhederne
Udfordringen med flere mobile enkeder kommer kun til at stige, så mine tre råd til de it-ansvarlige vil være:
1) Invester i mobile enheder med klar garanti for løbende firmware- og sikkerhedsopdateringer
2) Sikr dig, at du fra IT afdelingen altid har styr på dine enheder igennem MDM/UEM-værktøjer. Så der til enhver tid kan tilsikres, at alle enheder har de seneste opdateringer
3) Sørg for en klart defineret politik for, hvad betingelserne er for opkobling af privatejede enheder til firmaets netværk.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.