Velkommen til ugens anden morgen-briefing fra Computerworld. Igen i dag er overblikket sammensat af Ditte Vinterberg Weng.
Rigtigt god fornøjelse.
Oplev et phishing-angreb hos Forsvarsministeriet
Denne morgen overblik indledes med et tip til weekendens fornøjligheder. På fredag er der grund til at sætte kryds i kalenderen.
15. oktober er nemlig den gyldne mulighed for at opleve et phishing-angreb live - fra sikker afstand. Samme dato løber Københavns Kulturnat af af stablen, og i den forbindelse åbner Forsvarsministeriet op for offentlighedens nysgerrige blikke.
På Center for Cybersikkerheds LinkedIn-profil lover den digitale forsvarsenhed at centerets specialiserede hackere blandt andet viser "hvor hurtigt din computer kan blive kompromitteret i et phishing-angreb, og hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude."
Det hele forgår både indenfor og udenfor Holmens Kanal 9. Der kræves ikke tilmelding.
Læs mere om kulturnatten hos Forsvarsministeriet her.
9 ud af 10 amerikanere frygter cyberangreb fra Kina og Rusland
En undersøgelse fra The Pearson Institute og The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research viser, at omkring 9 ud af 10 amerikanere i højere eller mindre grad er bekymrede over hacking.
De cyberangreb som den gængse amerikaner frygter er kriminelle aktiviteter, der involverer deres personlige oplysninger, finansielle institutioner, offentlige organer eller visse forsyningsselskaber.
Omkring to tredjedele af undersøgelsens deltagere tilkendegiver, at de er meget eller ekstremt bekymrede.
Omkring tre fjerdedele siger, at de kinesiske og russiske regeringer er store trusler mod den amerikanske regerings cybersikkerhed, og mindst halvdelen ser også den iranske regering og ikke-statslige organer som truende.
Undersøgelsen kommer midt i en bølge af højt profilerede ransomware-angreb og cyber-spionage-kampagner, som har ramt verden og særligt USA det sidste år.
"Det er temmelig usædvanligt i dag at finde spørgsmål, som både store flertal af republikanere og demokrater" ser som et problem, bemærker David Sterrett, seniorforsker ved AP-NORC Center. Det skriver mediet The Associated Press.
Facebook klar til at møde whistleblower
Facebooks egenoprettede tilsynsråd meldte ud mandag, at det akter at mødes med SoMe-mestodontens tidligere medarbejder og afdelingschef Frances Haugen.
"I lyset af de alvorlige påstande, som fru Haugen har fremsat om Facebook, har vi sendt en invitation til hende til at tale med bestyrelsen i de kommende uger, hvilket hun har accepteret," lyder det i en meddelelse fra rådet.
Frances Haugen er en whistleblower, der inden for de sidste uger har fremlagt beskydninger mod Faccebook, der går på at den sociale medie platform bevidst har undladt at rette algoritmer, der var skadelige for blandt andet teenagere.
Dette, siger Haugen, skyldes koncernens ønske om at opnå maksimal profit. Beskyldningerne har hun bakket op af dokumenter, som hun hev ud af virksomhedens systemer inden hun forlod sit job hos Facebook.
Tilsynsrådet skriver desuden:
"Som bestyrelse vil vi fortsat stille Facebook vanskelige spørgsmål og presse virksomheden til at forpligte sig til større gennemsigtighed, ansvarlighed og fairness. I sidste ende kan kun dette give brugerne tillid til, at de bliver behandlet retfærdigt."
Se hele tilsynsrådets udmelding her.
Telenor smelter sammen med Microsoft Teams
Telenor har indgået et samarbejde med Microsoft, der fra i dag 12. oktober smelter Telenors telefoni sammen med Microsoft Teams.
Muligheden som Telenor-kunder får fra i morgen er at bruge Teams, når de ringer ud fra sit Telenor-abonnement. Det vil sige, at Telenor-kunden kan ringe til sin kollega, chef eller oldemor, som nødvendigvis ikke har teams.
Samarbejdet med den amerikanske tech-gigant er det første af sin slags i Norden, og omstillingen af Telenors erhvervskunders telefoni betyder også, at forbindelsen, som brugeren ringer fra, bliver mere sikker.
Den nye funktion hedder Operator Connect, og Telenors løsnings-chef Jan Rasmussen mener, at det nok kun er den første af mange af sin slags:
"Jeg glæder mig til at se, hvordan samarbejdet i fremtiden vil udvikle sig på tværs af både tele- og IT-kommunikation."
Det skriver Telenor i en pressemeddelelse til Computerworld.