Det var en ikke uvæsentlig del af alle verdens nulevende mennesker, der mandag aften blev ramt af det kæmpenedbrud, der fik tre af jordklodens største sociale medier til at gå i sort på samme tid.
Det skete, da Facebook, Instagram og WhatsApp samt tilstødende platforme alle pludselig blev utilgængelige i et nedbrud, der varede i hele seks timer, inden Facebooks teknikere i løbet af natten dansk tid så småt igen begyndte at få banket systemerne til live igen.
Nedbruddet er et af de største, der nogensinde har ramt.
Amerikanske Downdetector modtog i løbet af få timer mere end 10,6 millioner rapporter fra ramte brugere, mens Twitter blev oversvømmet af kommentarer og tweets om kæmpenedbruddet.
Nedbruddets omfang blev understreget af, at Facebook benyttede sig af Twitter - som jo et en konkurrent - til at meddele omverdenen om nedbruddet.
Facebook har 1,19 milliarder daglige, aktive brugere.
Derfor gik det galt
Facebooks trafik kører i et stort, globalt netværk af datacentre, netværk og software - herunder selskabets store datacenter i Odense.
Angiveligt begyndte nedbruddet i selskabets eget netværk, hvor det anvender en teknologi, der hedder Border Gateway Protocol til at pege andre netværks-operatører i retning af Facebooks servere.
På grund af en konfigurations-fejl blev der mandag ændret i BGP-informationerne.
Det betød, at oplysninger om lokationen af Facebooks DNS-servere dermed ikke længere var tilgængelig for omverdenen, og at Facebooks servere altså dermed var skjult.
I en udsendt meddelelse fortæller Facebook, at nedbruddet skyldtes ‘ændringer i konfigurationen på de backbone-routere, der koordinerer netværks-trafikken mellem vores datacentre.”
Hurtigt fik disse ændringer problemerne til at rulle i en slags domino-effekt, meddeler Facebook.
“Forstyrrelsen af netværks-trafikken havde en domino-effekt [‘cascading effect,’ red] på den måde, som vores datacentre kommunikerer, hvilket bragte vores services til fuld stop.” meddeler Facebook.
I nattens løb dansk tid har Facebook gradvist fået bragt systermerne online igen.
Facebook understreger, at intet tyder på, at selskabet er blevet hacket eller lignende.
“Vi vil gerne gøre det helt klart, at vi på dette tidspunkt mener, at årsagen til nedbruddet er en konfigurations-fejl. Intet tyder på, at brugerdata er blevet komprommiteret som konsekvens af nedbruddet,” meddeler Facebook.
Du finder hele meddelelsen fra Facebook her.