Samlingen af menneskekroppe i forskellige udskæringer og udsnit er enorm på Medicinsk Museion – ja, det hedder det faktisk; her er ikke tale om en stavefejl.
Den historiske samling i Bredgade i København kan dateres helt tilbage til slutningen af 1700-tallet og rummer mere end 250.000 genstande. Herunder en hel del eksempler på større eller mindre bidder af den menneskelige krop.
Museet blev grundlagt i 1905, og genstandene har under forskellige temaer været udstillet for den brede offentlighed siden 1907. En samlet udstilling af netop de menneskelige kropsdele er det dog aldrig blevet til før i år.
Under overskriften Det indsamlede menneske – Lægevidenskabens råmateriale fra kadaver til DNA inviterer Medicinsk Museion indenfor til en præsentation af en stor del af samlingen. Lige fra de ældste præparater i form af studiesamlinger af fostre, skeletter, knogler, organer og vævssnit, til i dag, hvor vi er helt nede på molekylærniveau.
På udstillingen får man fortællingen om, hvad der gennem tiden har motiveret den dominerende praksis for indsamling, hvordan den har bidraget til en bedre forståelse af sygdom og sundhed, og hvilke medicinske opdagelser, det har ført til.
Udstillingen giver en spændende og undertiden lettere makaber tur gennem lægevidenskabens historiske indsamling af kropsdele, organer og deformiteter. Men dertil får man også indblik i forskningens skiftende metoder. Fra fortidens fokus på konservering og præparering til nu, hvor biopsier, celler og DNA bliver opbevaret på frost i enorme biobanker, der leverer materiale og data til forskningen i nye behandlingsformer og medicin.
Udstillingen er principielt for alle. Men er man lidt sart i forhold til afskårne lemmer og fostre i formalin, kan der være dele (som man siger..), der kan virke skræmmende.
Billetter skal købes online her.
Det indsamlede menneske – Lægevidenskabens råmateriale fra kadaver til DNA / Medicinsk Museion, Bredgade 62, 1260 København K