Den kinesiske it-gigant Huawei beskyldes for at have stjålet teknologi fra en mindre amerikansk it-virksomhed og samtidig forsøgt at presse virksomheden til at indbygge en bagdør i et følsomt it-projekt, som den udførte for de pakistanske myndigheder.
Det skriver den amerikanske erhvervsavis Wall Street Journal.
Ifølge avisen stammer beskyldninger fra en langvarig juridisk twist mellem den californiske it-virksomhed Business Efficiency Solutions og Huawei.
I 2016 hyrede Huawei den californiske it-virksomhed til at bidrage med software og andre tjenester til etableringen af et overvågningsprojekt i den pakistanske storby Lahore.
Ifølge amerikanske retsdokumenter mener Business Efficiency Solutions, at Huawei både har stjålet teknologi fra selskabet samt krævet, at der også blev installeret et system i Kina, som ville kunne give Huawei adgang til følsomme informationer om pakistanske borgere og regeringsmedlemmer.
Pakistan vil have forklaring
Den pakistanske myndighed, der er ansvarlig for projektet oplyser til Wall Street Journal, at de undersøger beskyldninger og vil afkræve Huawei en forklaring.
Samtidig har myndighederne også opgraderet sikkerheden omkring systemet.
”Men indtil videre har vi ikke fundet beviser for, at Huawei har stjålet data,” siger Muhammad Kamran Khan, der er driftsdirektør for Punjab Safe Cities Authority, til Wall Street Journal.
Huawai har tidligere erkendt over for Wall Street Journal at selskabet har installeret en separat udgave af systemet i Kina, men ifølge den kinesiske it-gigant var der udelukkende tale om en testudgave, som var fysisk isoleret fra kundens netværk, og derfor ikke havde adgang til data.
Desuden oplyser Huawei nu til Wall Street Journal at selskabet ikke kommentere på igangværende retssager.
Huawei: Ingen beviser for bagdør
En talsperson for selskabet oplyser dog, at ”Huawei respekterer andres intellektuelle ejendomsret" samt der ikke er "nogen beviser for, at Huawei nogensinde skulle have plantet bagdøre i nogle af vores produkter.”
Huawei er en af verdens førende selskaber, når det gælder etableringen af såkaldte safe-city-projekter.
Denne type projekter markedsføres tit som et effektivt redskab i forbindelse med kriminalitetsbekæmpelse, og det inkluderer ofte både kameraer med ansigtsgenkendelse og andet avanceret teknologi.
Læs også: Huaweis danske kommunikationschef stopper efter seks måneder på posten