Aldrig har det været så nemt for mennesker at komme i kontakt med hinanden eller at svare på arbejdsmails, SMS, chatbeskeder eller invitationer til møder, familiefødselsdage og Tinderdates.
Og aldrig har så mange af os så hyppigt oplevet at vente forgæves på svar undervejs i en elektronisk samtale af den ene eller den anden art.
Det forekommer ofte urimeligt, for hvor svært kan det egentlig være? Vi har trods alt telefonen ved hånden de fleste af døgnets vågne timer.
”Ikke-svar” er frustrerende, tidsrøvende og giver hos mange anledning til stress og en træls følelse af at være ligegyldige eller mindreværdige som professionelle eller som mennesker.
Tilsvarende bliver de, der er dårlige til at svare, opfattet som arrogante, egoistiske og upålidelige. Hvilket trods alt er etiketter, de færreste af os har lyst til at bære rundt på.
Det har kommunikationsrådgiver og foredragsholder Malene Rydahl skrevet en bog om, der bærer titlen Svar udbedes – kunsten at svare og forstå, hvorfor andre ikke svarer.
Bogen bygger på omfattende research blandt bl.a. psykologer, virksomheder og udbydere af chattjenester. Den giver bud på, hvorfor den såkaldte ikke-svar-kultur er opstået og på, hvordan man selv kan blive bedre til både at svare og til at håndtere dem, der ikke gør det.
For, ja: Nogle mennesker er vitterlig selvoptagede og mangler både lysten og evnerne til at interagere med andre på en høflig og ordentlig facon.
Men den dominerende årsag til de mange ikke-svar er, at mængden af kanaler, platforme og samtaler er steget så eksplosivt, at vi mister pusten. Samt at der er vidt forskellige forventninger til, hvordan og hvor hurtigt, man bør svare på en besked.
Ligeledes giver bogen forslag til, hvordan man håndterer de mange samtaler. For løsningen er som bekendt heller ikke at svare på alt i en fart; det har de færreste hverken lyst eller overskud til.
Men man kan eksempelvis forventningsafstemme med hurtige returbeskeder om, at ”jeg har travlt og vil svare dig i løbet af nogle dage” – hvis man altså faktisk har tænkt sig at gøre netop dét. For ellers gør man nok bare ondt værre.
Men det kan man alt sammen læse mere om i Svar udbedes – kunsten at svare og forstå, hvorfor andre ikke svarer.