Da fjernsynene gik på slankekur engang i midten af 00´erne mistede vi ikke bare billedrøret. Det meste af lyden også røg i takt med at designerne kappedes om at skabe det mest minimalistiske udtryk.
I stedet har vi vænnet os til en metallisk dåselyd, der blæser ud af bagsiden på de slanke modeller. Noget som især kan drille, hvis dit fjernsyn ikke er placeret op ad en væg.
Og da et par solide gulvhøjtalere ved siden af fjernsynet i de fleste tilfælde vil være overkill, er en soundbar en oplagt løsning.
Det interessante ved soundbars er, at selv med den billigste løsning fra supermarkedets elektronikafdeling er du næsten garanteret en bedre lyd, end hvad dit fjernsyn banker ud. Det giver derfor heller ikke mening at sammenligne fjernsynslyden med en soundbar, for soundbaren er bedre. Punktum.
Kæmpe forskel på soundbars
Men bedre er ikke det samme som god. Og efter at have prøvet Denons Home Sound Bar 550 i et par måneder kan vi godt skrive under på, at der er forskel på lyden i vores normale referencemodel til 800 kroner og Denons til 4.800 kroner.
Bassen er dybere, hele lydbilledet er større og dialogen i film og almindelige udsendelser er behageligere at lytte til.
Alt sammen uden at Denon behøver en medfølgende subwoofer eller mere plads end de 65 centimeter, som Home Sound Bar 550 fylder. Samtidig er den ikke højere end 7,5 centimer eller dybere end 12 centimeter, hvilket gør den forholdsvis kompakt. Og dermed let at placere under selv fjernsyn, der er mindre end 40 tommer.
På bagsiden er der stik til HDMI ind fra for eksempel et Apple TV eller en anden lignende boks, en HDMI ud til fjernsynet, en optisk indgang samt strøm og netværksstik.
Det sidste er vigtigt. For ud over at levere god og stor lyd til film og serier, så kan Denon Home Sound Bar 550 også gøre det ud for et moderne anlæg. Det sker via enten wifi og AirPlay 2 eller via Bluetooth. I den medfølgende HEOS app er det desuden mulighed for at tilknytte en række musiktjenester for nem adgang.
Under testen nøjedes vi med Airplay via både kabel og wifi hvilket fungerede glimrende. Både rock og den dybe lyd i Leonard Cohens Boogie Street fylder rummet langt bedre end hvad den lille lidt buttede soundbar umiddelbart antyder.
Smart software tilbyder Dolby Atmos og DTS:X
Noget af det er selvfølgelig håndværk fra Denons side. Men den hel del skyldes også softwaren. For Sound Bar Home 550 kommer både Dolby Atmos og DTS:X - og det gør en forskel.
Du får selvfølgelig ikke den surround-oplevelse, som et ægte system med flere højtalere kan give, men lyd-oplevelsen er stadig langt mere rumlig, end hvad du får med en klassisk soundbar. Vi testede med et Apple TV 4 og havde ingen problemer med lyden ud. I den medfølgende HEOS app kan du desuden selv bestemme om 550 skal anvende direct, Dolby Atmos eller DTS:X alt efter kilden.
Selve app'en er i den basale ende, men der er de indstillinger, som der bør bare. Til en pris på næsten 5.000 kroner havde vi dog godt kunne tænke os noget lidt mere avanceret lir. Det kunne for eksempel være muligheden for automatisk at tune lyden til netop din lytteposition. En funktion som de fleste moderne receivere har.
Ekstra trådløse højtalere kobles nemt på
Fordi 550 er en del af Denons HEOS-familie, kan du let koble trådløse baghøjtalere på for en endnu mere rumlig oplevelse. Det kan for eksempel være to mindre Denon Home 150, som kan erhverves for ca. 1.900 kroner stykket.
Home 550 klarer sig dog udmærket alene uanset om det er musik, actionfilm eller tale-tv, den skal arbejde med. Og i løbet af vores to måneder lange test har vi kun oplevet ét problem, hvor de høje vrælende omdrejninger fra motorlyden Formel 1 bliver forvrænget på en lidt hakkende måde - måske en situation hvor softwaren har svært ved at følge med de ekstreme lyde. Alt andet blev klaret uden problemer.
Så er du træt af dåselyd fra dit flade fjernsyn, ikke parat til det store surround-setup bør du overveje Denons Home 550 soundbar. Den er noget dyrere end mange af tv-producenternes 2.1-løsninger, men til gengæld er lyden væsentligt bedre.