Næsten halvdelen af de danske it-virksomheder - 44 procent - har i det seneste år oplevet, at de ikke har været i stand til at finde folk til ledige stillinger, som de har slået op.
Sådan lyder en af konklusionerne i IT-Branchens netop offentliggjorte it-barometer, hvor 197 it-virksomheder har givet deres besyv på den danske it-branches tilstand lige nu.
Og virksomhederne er ikke i tvivl: Manglen på it-folk fortsætter med at være den ubetinget største barriere for fortsat vækst for branchen.
“Hele 44 procent [har] måtte opgive at besætte it-stillinger i løbet af de seneste 12 måneder. Det har betydet, at 43 procent har været nødsaget til at udskyde videreudviklingen i virksomheden, mens 27 procent simpelthen har skulle sige nej til ordrer,” lyder det fra IT-Branchen.
Fornylig konkluderede en rapport fra RIS Group og HBS Economics for Danske Gymnasier og Ingeniørforeningen, IDA, at problemet trods stor fokus står til at blive tredoblet frem mod 2030.
Her vil der mangle op mod 22.000 it-professionelle på det danske arbejdsmarked - også selv om der til den tid vil blive uddannet 8.000 flere it-folk end i dag.
“I IT-Branchen har vi en kompetencekrise, ikke en coronakrise. Erhvervslivet hungrer efter nyuddannede med de nødvendige kompetencer alt imens kvalificerede unge står i kø til et alt for lille antal it-uddannelsespladser. Skal vi sikre Danmarks fremtidige vækst er det derfor altafgørende, at der oprettes flere studiepladser,” lyder det fra IT-Branchens direktør, Natasha Friis Saxberg.
Du finder hele IT-Branchens it-barometer-undersøgelse her.