Artikel top billede

Alle offentlige mobil-apps skal fra onsdag leve op til særlige krav

Fra i dag onsdag skal alle danske myndigheders apps leve op til en række krav om tilgængelighed. Loven har omfattet alle offentlige hjemmesider, og nu gælder den altså også offentlige apps.

Alle offentlige apps skal fra onsdag leve op til loven om webtilgængelighed. Det betyder, at de skal leve op til en række krav, der gør dem tilgængelige for alle.

Dermed skal alle udviklere af apps til det offentlige til at leve op til en række krav, der gør det muligt for alle at benytte de offentlige apps.

Reglerne har siden september 2020 omfattet alle offentlige hjemmesider, og fra i dag er turen altså også kommet til mobil-apps.

Det skriver Digitaliseringsstyrelsen på sin hjemmeside. Det er nemlig styrelsen, der har tilsynsansvaret og dermed skal sikre, at de offentlige myndigheder, der er underlagt loven, også følger op til reglerne.

Loven skal sikre, at websteder - og nu også apps - er tilgængelige for alle også borgere med funktionsnedsættelser og handicap.

Det betyder, at alle apps fra det offentlige fremover skal leve op til fire principper for tilgængelighed. Opfattelig, anvendelig, forståelig og robust.

Mere konkret betyder det, at billeder eksempelvis gøres opfattelige for skærmlæserprogrammer ved at tekstliggøre billederne og, at webstedet er anvendeligt for brugere, der anvender tastatur og ikke mus.

Skal følge reglerne nu

Reglerne er allerede trådt i kraft og det betyder altså, at myndighederne allerede skal leve op til kravene.

Det er Digitaliseringsstyrelsen, der har ansvaret for at føre tilsyn med om myndighederne overholder loven.

Det har dog ikke været muligt for Computerworld at få oplyst, hvor mange myndigheder, der allerede lever op til reglerne.

Der er dog grund til at tro, at Digitaliseringsstyrelsen får travlt med at påtale fejl og mangler for de offentlige myndigheder, når det gælder de nye regler.

Tidligere på året kunne Digitaliseringsstyrelsen nemlig offentliggøre de seneste tilsyn, når det gælder almindelige hjemmeside. Her fandt man alvorlige overtrædelser af tilgængelighedsloven hos Rigspolitiet, Region Hovedstaden og Region Nordjylland. De står henholdsvis bag hjemmesiderne Politi.dk, Rigshospitalet.dk og coronaprøver.dk.

I alt gennemførte Digitaliseringsstyrelsen 42 tilsyn om webtilgængelighed. Resultatet af de mange tilsyn viser, at 43 procent af myndighederne ikke lever op til tilgængelighedsstandarden WCAG 2.1 og dermed heller ikke overholder lovgivningen.

I den forbindelse blev der uddelt 175 anbefalinger og 30 påbud.




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering