Godmorgen til endnu en morgen-briefing denne onsdag morgen, hvor vi lægger ud med et kig på konkurrencer på Facbook. Der er nemlig grund til at træde varsomt, hvis man ikke vil ende med en politianmeldelse.
Det er endnu engang Jakob Schjoldager, der sidder bag tasterne her til morgen.
Forbrugerombudsmanden: Ulovligt at kræve tag af personer i Facebook-kampagner
Virksomheder må ikke kræve, at man tagger sine venner i opslag på sociale medier for at deltage i en konkurrence.
Det slår Ombudsmanden fast i en sag, hvor en dansk cafe er blevet anmeldt til politiet for netop at gøre det. Ifølge Ombudsmanden er det et brud på spamforbuddet i markedsføringsloven.
Cafeen havde startet 12 konkurrencer på Facebook, hvor man skulle tagge en person man ville dele præmien med.
Det resulterede i mere end 3.000 notifikationer til de brugere, der var blevet tagget af andre i konkurrencen, og det er altså ulovligt.
“Ifølge markedsføringsloven har enhver ret til selv at bestemme, hvem de vil modtage reklame fra, og derfor må en virksomhed ikke sende for eksempel notifikationer på sociale medier uden først at indhente modtagerens samtykke til det. Virksomheder må heller ikke få andre til det på virksomhedens vegne. At de sociale medier giver nem adgang til det, gør det ikke lovligt for virksomhederne,” lyder det fra Ombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen.
Forbrugerombudsmanden havde tidligere gjort cafeen opmærksom på, at markedsføringslovens forbud mod spam også gælder for virksomhedens konkurrencer på sociale medier.
Alligevel fortsatte cafeen med at oprette konkurrencer, hvor det var praksis, og derfor er virksomheden nu blevet politianmeldt.
Du kan læse hele afgørelsen på Forbrugerombudsmandens hjemmeside.
Nye momsregler for nethandel 1. juli
1. juli er det slut med at købe billige pakker på nettet uden for EU og slippe for moms og transportgebyr.
Fremover er det også pakker under 80 kroner, der skal betales moms og afgifter af. Derfor er Konkurrence og Forbrugerstyrelsenklar med en række råd til de nye regler.
“Når du handler på nettet, er det først og fremmest en rigtig god idé at undersøge, hvem du handler med, og hvor butikken hører hjemme. Om muligt tjek også, hvilket land varerne bliver sendt fra. Det kan have betydning for prisen, du i sidste ende skal betale, da der kan komme told, moms og gebyr til transportøren oven i prisen, hvis varen sendes fra et land uden for EU,” siger Leder af Forbruger Europa, Lars Arent.
Du finder hele guiden på Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens hjemmeside.
Jeff Bezos ekskone forærer 2,7 milliarder dollar væk
Amazonstifteren Jeff Bezos ekskone MacKenzie Scott har endnu engang valgt at forære en del af sin enorme formue til velgørenhed.
Denne gang drejer det sig om 2,7 milliarder dollar eller hvad der svarer til godt 16 milliarder danske kroner, skriver CNBC.
Den store pengesum, som MacKenzie Scott sidder på, skyldes især hendes ægteskabt til Amazon-stifteren. Da parret blev skilt i 2019, beholdt hun fire procent af aktierne i Amazon.
Det giver hende en anslået formue på 59 milliarder dollar, og gjorde hende samtidig til en af verdens rigeste kvinder.
Trump krævede oplysninger fra Apple om politiske modstandere
Det amerikanske justitsministerium har indledt en sag, der skal se nærmere på, den tidligere Trump-administrations forsøg på at opfange data om politiske modstandere.
Medlemmer af tidligere præsident Donald Trumps administration skulle ifølge The New York Times have forsøgt at finde ud af, hvem der lækkede oplysninger til pressen.
Det skete ved, at justitsministerium under Donald Trumps ledelse pressede it-giganten Apple til at udlevere oplysninger om politiske modstandere.
Sagens skal nu undersøges af ministeriet efter der er blevet skiftet ud på præsidentposten for at finde frem til hvem, der har været involveret i sagen.
Ny app tager kampen op mod betalingsterminaler
Virksomheden Vibrant lancerer en ny betalingsapp, der skal udfordre de traditionelle betalingsterminaler.
Målet er at hjælpe de mindre erhvervsdrivende, fortæller stifterne bag selskabet til Børsen.
“Vi har knoklet for at få det klart, til at verden skulle åbne op igen. Vi er særligt relevante for turismen og den række små forretninger, som i dag tager imod Mobilepay. Det kan udenlandske turister ikke benytte, og der mangler derfor et alternativ til den klassiske betalingsterminal,” siger Kasper Enggaard Krog, administrerende direktør og medstifter af Vibrant til avisen.
Appen kan tages i brug allerede fra tirsdag i næste uge.