Verdens største underleverandør til bilindustrien, tyske Robert Bosch, har åbnet en chipfabrik lidt undenfor den tyske by Dresen, som et led i at nedbringe verdens mangel på microchips.
Fabrikken, der har kostet cirka én millard euro - lige under 7,5 milliarder danske kroner - vil afsætte de første chips til brug i elektronisk værktøj og output til bildele.
”Der er ingen hurtig løsning, da det tager tid at øge produktionen,” sagde Bosch-bestyrelsesmedlem Harald Kroeger i et telefoninterview med erhvervsmediet Bloomberg.
"Men den nye fabrik hjælper bestemt med at frigøre anden kapacitet - hver chip er en god chip," erklærede han.
EU er særligt sårbar i chip-tørjken og har sat et mål om at producere mindst 20 procent af verdens forsyning - målt på værdiandelen - inden udgangen af dette årti.
”Hvis en stor blok som EU ikke er i stand til at producere mikrochips, har jeg det ikke godt med det,” sagde den tyske kansler Angela Merkel under en virtuel tale i sidste måned til en tysk forskningskonference.
"Hvis du er en bilnation, er det ikke godt, hvis du ikke kan producere hovedkomponenterne."
Tysklands føderale økonomiministerie ydede omkring 140 millioner euro i støtte til Boschs fabrik som en del af programmet "Important Project of Common European Interest" eller IPCEI.
Flere industrier var allerede begyndt at mærke konsekvensen af chipmanglen. Blandt andet bilindustrien, som har oplevet problemer med at kunne levere produkter. Hos Tesla har man været nødt til at hæve priserne på flere elbilsmodeller.
Men også pc-producenter som Apple oplever udfordringer. Her har forhandlerne mærket at det bliver sværere at bestille nok varer hjem.