I almindelighed opfattes et sort hul som en støvsuger med ufatteligt stærk tyngdekraft, der suger både stof og lys til sig. Men det er også et objekt, som kaster så mange naturlove til højre og venstre, at hærdede fysikere griber efter pakken med Panodil.
Den nye Netflixdokumentar Black Holes: The Edge of All We Know følger det hold, som i foråret 2019 tog det første – indirekte – billede af et sort hul. Lidt af en udfordring, da sorte huller jo i sagens natur er usynlige.
Selve eksistensen af sorte huller blev oprindeligt sandsynliggjort af fysikeren Stephen Hawking, som filmens forskerhold arbejdede sammen med til hans død i 2018. Hawking når også selv at være med i filmen, der har været fire år undervejs.
Black Holes: The Edge of All We Know er velprioriteret- og produceret. Den gør sig store anstrengelser for at forklare de komplekse teorier bag sorte huller, så også publikum uden baggrund i teoretisk fysik kan være med.
Man hører bl.a. om de fremskridt, der sker i forskningen indenfor emnet i disse år – samt om de mange ting, vi ikke ved.
Eksempelvis konstaterer en forsker, at det næppe vil være en holdbar overlevelsesstrategi at komme for tæt på et sort hul, da der herefter kun er én vej. På den anden side vil man muligvis ikke mærke det uigenkaldelige fald, da både én selv og selve rumtiden vil blive strakt ud som et stykke blødt tyggegummi.
Sådan lyder i hvert fald teorien. De ekstreme fysiske omstændigheder gør imidlertid, at vi indenfor en vis afstand fra et sort hul – den såkaldte begivenhedshorisont – hverken kan se eller måle, hvad der faktisk sker.
På denne hjemmeside kan du læse mere om projektet og se traileren til Black Holes: The Edge of All We Know.
Skulle der efterfølgende være appetit på mere, kan det stærkt anbefales at se eller gense Christopher Nolans fremragende ”Interstellar”, der også ligger på Netflix samt på Viaplay.
Filmen er blandt de mest troværdige forsøg på at dramatisere de mulige fysiske implikationer af de p.t. mest accepterede teorier om emnet. Den handler om et hold astronauter, der udnytter at sorte huller måske kan være praktiske, hvis man vil bevæge sig enorme distancer i en fart – men også at det har sin pris.
Det er bestemt værd at bruge de knap tre timer i selskab med bl.a. Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Michael Caine og Matt Damon. Filmen er flot, spændende, rørende og en smule langhåret – men holder man tungen lige i munden, så går det også endda.
Titel: Black Holes: The Edge of All We Know. Kan streames på Netflix