Siden Margrethe Vestager blev udpeget som EU's konkurrencekommissær i 2014, har hun gjort sig tydeligt bemærket både i EU og ikke mindst i USA for at tage fundamentale opgør med verdens største it-virksomheders forretningsmodeller.
I dag har langt flere dog fået øjnene op for vigtigheden af, at der kommer politisk fokus på netop det digitale område, mener hun selv.
“Da jeg gik op og ned ad The Hill (den amerikanske parlamentsbygning, red.) i Washington D.C. de første år med mine Google-sager under armen sagde folk 'hvad tænker hende damen på'?,” siger Margrethe Vestager.
Det har dog ændret sig markant i løbet af de seneste syv år, mener den danske EU-Kommissær.
“I dag er det en meget aktiv diskussion i USA, Australien, Japan og Sydafrika. Der er en helt anden bevidsthed om det her område.”
Større interesse i USA
Senest har amerikanske politikere på begge sider af det politiske spektrum taget store skridt i retning mod mere regulering af verdens største it-virksomheder.
Det har blandt andet resulteret i et lovforslag, der skal give mulighed for i yderste konsekvens at opsplite store amerikanske it-giganter.
Hvorfor insisterede du alligevel på, at komme med Google-mappen under armen, når alle rystede på hovedet af dig?
“Jeg synes, det er helt legitimt, at vi i Europa siger, at der er nogle spilleregler, som man skal overholde, hvis man gerne vil drive sin forretning her. Uanset om virksomheden kommer fra USA, Rusland eller fra EU,” siger den danske kommissær.
Siden Vestager første gang indledte en række prominente sager mod flere amerikanske it-giganter, er hendes status i EU-Komissionen også skiftet.
Efter valget til EU-Parlamentet i 2019 blev hun udnævnt som en af to ledende næstformænd for Komissionen. Margrethe Vestager fik ansvaret for at sikre et 'EU, der er klar til den digitale fremtid.'
Det betyder blandt andet, at hun stod i spidsen for at fremlægge EU's seneste vision for den digitale fremtid i EU.
“Det har været vigtig for mig, at vi er en del af et globalt fællesskab. Vi er ikke nogen global myndighed, men hvis myndigheder og demokratier arbejder sammen, kan vi få en slagkraft, der kan matche nogle af de globale virksomheder, som er enorme set i forhold til den enkelte nation,” forklarer Vestager til Computerworld.
De markante sager fra den danske konkurrencekommissær har sakbt stor opmærksom særligt i USA.
Vestager forklarer dog selv, at hun mener, EU har en størrelse, der berettiger til, at vi som borgere, bør have en markant gennemslagskraft over for de største tech-virksomheder i verden.
“Når jeg sidder over for nogen, hvis virksomheder er større end flere af EU-medlemslandendes BNP, tænker jeg på de 450 millioner borgere, som jeg repræsenterer, og så synes jeg egentlig det ser ok imponerende ud,” siger hun.