Googles årlige udviklermesse, I/O 2021, lukker portene. Og med det sætter selskabets punktum på, hvad der har været et at de mest interessante af slagsen i lang tid.
Dele af det skyldes givetvis, at sidste års store show blev aflyst på grund af covid-pandemien og der derfor var et efterslæb – men dele af det tyder alene på, at Google vil sadle om på en række nøgleområder.
Meget er blevet lanceret, og oven på bygen af nyheder fra søge- og annoncegiganten, følger overblikket her.
Et nyt look
Det var ganske forventet, at verdens mest udbredte styresystem skulle få en overhaling.
Android version 12 var såmænd allerede ude i en embryonal test-version.
Men alligevel overrasker Google med det, der er den største Android-overhaling i lang tid.
Her diskes blandt andet op med et helt nyt design-sprog døbt ’Material You’, som glimrer ved at være enkelt, dynamisk og indstillet på at tilpasse sig brugeren og det indhold brugerne har.
Eksempelvis kan farvepaletten i ens baggrundsbilleder styre, hvad farve det øvrige interface indtager. Ganske elegant.
Det bemærkelsesværdige her er, at det samtidig er det derfor også bliver det designsprog, som man kan forvente at se i selskabets øvrige produkter.
Din Gmail-fane, din Chromebook eller dine Workspace programmer (tidligere kendt som G Suite) kan alle forventes at få brugergrænseflader, der tager Material You looket til sig.
Fintunet styresystem
Når din telefon kører Android 12 lægges der op til, at der hurtigere kan fås ting fra hånden.
Google har været inde i maskinrummet og optimere koden, så system-programmer kan afvikles omkring 20 procent hurtigere. Samtidig er der yderlige tunet, så der kan spares på strømmen – dog alt sammen ifølge Google.
Sikkerheden har fået en overhaling med nogle enkle greb, såsom at en app fremover kan få blot din omtrentlige placeringsoplysninger, mens der vil dukke en lille markør op, når kameraer eller mikrofoner optager.
Slutteligt gør Google det hurtigere at få ting fra hånden med Android 12, hvor ambitionen er, at stort set alt i styresystemet kan tilgås med et svirp og et touch.
Kvikindstillingerne fra topbjælken får sig derfor en overhaling, hvor det blandt andet bliver muligt at tilgå Google Pay eller styre udvalgte smart-enheder med dedikerede kvik-indstillinger.
Endelig en troværdig udfordrer
Årets konference bød også på en mindre bombe med meldingen om et wearable-partnerskab mellem tech-kæmperne Google og Samsung.
Nu forener de to giganter deres kræfter og med nyindkøbte Fitbit i sidevognen, er det omsider en troværdig udfordrer til Apple Watch som tager form.
Google står nu på to ben, et helse-, fitness- og sundhedsben med Fitbit og et hardware- og platformsben i Samsung.
Formår Google at bygge en holdbar software-bro mellem de to, er der mulighed for at Apples Watch og WatchOS bliver presset lidt.
Det bliver dog en kamp op ad bakke, for Apple sidder godt smartwatch-tronen og udbygger konstant sit forspring med tiltag, som i stadig højere grad forgrener Watch-økosystemet ind i det lukrative sundhedsmarked.
Og meget mere…
I/O messen danner også rammen for at Google kan præsentere et væld af nye features til selskabets produkter og apps samt give et overblik over det, der eksperimenteres med på den korte og lange bane.
Herunder er et udpluk af de mest lovende tiltag, som er spottet under I/O årgang 2021.
- Google LaMDA: En AI-dreven samtale-teknologi, som kan skabe hele modeller for et emne og konversere med en troværdig indsigt. I demoen kunne der holdes en samtale kørende med dværgplaneten Pluto, som kunne fortælle vidt og bredt om sig selv.
- Styrket Workspace: Nu får den tidligere G Suite kontorpakke det, som Google kalder ’Smart Canvas’ og ’Smart Chips’. Det er henholdsvis et fælles digital lærred at arbejde på og en ny måde at kæde dokumenter, opgaver og møder til hinanden. Man skaber et link og de elementer er ny knyttet sammen. Man kan så søge med et @-symbol, og finde de knyttede elementer.
- AR Maps: Googles kort-app får en række AI og AR overhalinger, såsom virtuelle vejskilte i 360 graders visning og pop-up menuer ved butikker og restauranter. Og det fungerer både indenfor og udenfor.
- Google Fotos: Der kommer også AI-lækkerier til Fotos, altså Googles galleri-app, hvor der blandt andet kan pustes liv i fotos, ved at kunstig intelligens udregner det der er sket før og efter billedet er knipset.
- Sundheds-app: Google lancerer en ny app til at identificere pletter på huden og hvorvidt de bør tilses af en læge,
- Digital bilnøgler: Nu kan du konfigurere din mobil til at fungere med din bils nøglefri adgang. Fungerer i øjeblikket kun med nyere BMW’er.
Skulle du få udviklermesse-abstinenser, er der råd for det allerede næste uge, hvor det bliver Microsofts tur til at byde udviklere og partnere fra hele verdenen velkommen.