Dårlig it-udnyttelse dyrt for danske firmaer

Der ligger et stort uudnyttet potentiale for it-anvendelsen i små virksomheder, der kan løfte deres indtjening med over 50.000 kroner per medarbejder ved en mere integreret it-anvendelse. Videnskabsministeriet vil nu hjælpe virksomhederne på vej.

De små danske virksomheder er så dårlige til at udnytte mulighederne i it, at de hvert år går glip af en årlig indtjening per medarbejder på 50.000 kroner.

Små virksomheder med mellem 10 og 49 ansatte og en udvidet eller integreret it-anvendelse har nemlig i gennemsnit en værditilvækst, der er 13 procent eller over 50.000 kroner højere per medarbejder end virksomheder med simpel it-anvendelse.

Det viser en undersøgelse foretaget af Rambøll Management for Videnskabsministeriet.

Vil styrke indsatsen

Blandt de mellemstore og store virksomheder er forskellen kun fem procent, og Videnskabsministeriet vil nu styrke indsatsen for at løfte niveauet i de mindre virksomheder, hvor der ligger store værdier og venter.

- Regeringens vision er at gøre Danmark til et førende højteknologisk samfund. Det kræver, at virksomhederne blive endnu bedre til at omsætte viden og teknologi til værdi, skriver Videnskabsminister Helge Sander (V) i forordet.

Videnskabsministeriet fremhæver, at det især er hos små- og mellemstore virksomheder inden for traditionel og videntung produktion, i byggeriet, transport og logistik og hos dagligevareleverandørerne, at det største potentiale ligger.

- De små og mellemstore virksomheder udgør en stor og betydningsuld del af dansk erhvervsliv. Derfor er det vigtigt, at de er med i udviklingen af det højteknologiske samfund, påpeger Videnskabsministeriet.

It styrker indtjening

Jo mere intensivt virksomhederne anvender it, jo større effekt har virksomhedernes seneste to års it-projekter haft på udviklingen af nye produkter og ydelser og på frigørelsen af ressourcer, viser en undersøgelse fra Danmarks Statistik.

Den direkte effekt af it-investering kan forklare 22 procent af den samlede vækst i produktiviteten i perioden 1998-2000, og medregner man effekten af en forbedret arbejdstilrettelæggelse, er vækstbidraget endnu større, fremhæver videnskabsministeriet.

Ministeriet vil derfor række en hjælpende hånd frem for at styrke de mindre og mellemstore virksomheders anvendelse af it, da analysen viser, at det især er hos denne type virksomheder at værditilvæksten øges, når it-anvendelsen forbedres.

- Virksomheder med integreret it-anvendelse er mere innovative og har større indtjening end virksomheder med simpel it-anvendelse, viser undersøgelsen.

Meget simpelt plan

Hver femte danske virksomhed anvender it på et meget simpelt plan, mens hver tredje virksomhed ligger helt i top med en integreret it-udnyttelse.

Niveauet imellem har som minimum pc'er, adgang til internettet og egen hjemmeside, og internettet bruges til enten at hente information fra det offentlige, gennemføre finansielle transaktioner eller ordreafgivning.

Siden 1999 er udviklingen dog gået i den rigtige retning med en stigning fra 20 til 48 procent virksomheder, der anvender it på et udvidet niveau, mens andelen af virksomheder med den højeste grad af it-integration i samme periode er steget fra 24 til 31 procent.

Den udvikling støtter regeringen nu med en pulje på 10 millioner kroner, der skal bruges af kommuner og brancheorganisationer til aktiviteter, oplysning og rådgivning om anvendelse af it i de små og mellemstore virksomheder.

Omkring 98 procent eller cirka 97.000 danske virksomheder har under 100 fuldtidsansatte og halvdelen af den samlede beskæftigelse og værditilvækst ligger her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere