Artikel top billede

"Markant stigning" i antal ransomwareangreb mod danske virksomheder i 2020

Hele verden har oplevet at blive ramt af ransomware i 2020. Men i Danmark står det særligt skidt til, viser ny undersøgelse.

Det er ikke kun coronaen, der er gået i bølger gennem verden og Danmark i 2020. Også cyberangreb har væltet ind over grænserne under pandemien.

På verdensplan er virksomheder blevet ramt af ransomware 10 procent flere gange sidste år sammenlignet med 2019. Og zoomer man ind på Danmark, står det endnu værre til.

Det viser en nye undersøgelse foretaget af it-sikkerhedsvirksomheden Mimecast.

I Danmark er det hele 78 procent af de adspurgte virksomheder, der fortæller at deres virksomheder har været ofre for ransomware i 2020.

“It-kriminelle følger som regel de digitale strømninger, og det har også været tilfældet i forbindelse med den vel nok hurtigste digitale omstilling, verden har set. Det er en markant stigning og viser, at virksomheder har brug for at styrke deres værn mod it-trusler. Blandt andet ved at sikkerhedstræne medarbejderne,” siger den danske landedirektør for Mimecast, Niels Frederiksen.

Ingen uddannelse i cybersikkerhed

På trods af det store antal angreb mod danske virksomheder, er der ikke mange virksomheder, der gør noget ud af at forberede medarbejderne på en eventuel trussel.

Kun 8 procent af de danske virksomheder svarer i undersøgelsen, at deres virksomhed løbende tilbyder sikkerhedstræning af medarbejderne.

”Medarbejdere har klikket tre gange så ofte på farlige e-mails under coronakrisen sammenlignet med tidligere. Når man sammenholder det med, at mennesker oftest er kilden til, at denne type angreb rammer virksomheden, så er det tydeligt et område, virksomheder bør tage alvorligt og fokusere på,” fortæller Niels Frederiksen.

Ifølge Mimecasts undersøgelse vælger hele 59 procent af de berørte danske virksomheder at bøje sig for bagmændenes krav om løsesum. Men det er ikke en gangbar løsning, mener Niels Frederiksen.

”Selvom omkostningerne forbundet med at miste data overstiger størrelsen på løsesummen, så er det en farlig vej at gå ned ad. Jo flere penge bagmændene modtager, jo større er deres incitament til at fortsætte deres angreb og endda optrappe frekvensen af dem,” siger Niels Frederiksen.