Amnesty International, Privacy International og 28 andre borger- og menneskerettighedsgrupper opfordrer i dag EU-lovgivere til at tage en stærk holdning til privatlivets rettigheder i foreslåede regler for Facebooks WhatsApp og Microsofts Skype.
Gruppens opfordring blev leveret i et brev til Europa-Parlamentet, hvori organisationerne beskylder EU-landene for at svække privatlivets rettigheder.
Det skriver Reuters.
Brevet kommer efter at EU-landene i februar blev enige om en fælles holdning i kommende forhandlinger med EU-Parlamentet og EU-Kommissionen.
Det, der skal forhandles om, er en e-privatlivsforordning, der vil underkaste WhatsApp og Skype de samme regler som udbydere af telekommunikation og begrænse sporing af brugere for at levere personlige annoncer.
Forordningen, der blev foreslået af Kommissionen i 2017, har mødt uenighed blandt Parlamentets lande om regler for cookies, krav om samtykke og bestemmelser om afsløring og sletning af børnepornografi.
De 31 organisationer mener, at EU-landene har fjernet eller svækket et antal klausuler, der ville beskytte internetbrugere fra sporing og overvågning.
Disse klausuler var blevet foreslået af EU-Parlamentet som grundlag for samtalerne.
Ifølge de private organisationer bør EU-politikerne gendanne disse klausuler, fordi privatlivets fred er blevet et altoverskyggende problem under Covid-19-pandemien, når folk bevæger sig online.
"Vi har muligheden for at skabe et internet, der bedre tjener brugerne ved at stoppe indbyggede dataindsamlings- og sporingsmetoder," siger Eva Simon, senior advokatofficer ved Civil Liberties Union for Europe, i en erklæring.
"Det er vigtigt, at Europa-Parlamentet indser, at det kan stå op for folket og ikke forsvare de store teknologiplatformes interesser."