Godmorgen folkens.
Her kommer torsdagens morgen-briefing fra Computerworld.
I dag lægger vi ud med historien om en yderst usædvanlig GDPR-sag, der netop er landet på Datatilsynets bord.
Familie klager til Datatilsynet over Mette Frederiksens Facebook-billede
Familien til en 15-årig skoleelev klager nu til Datatilsynet over et meget omtalt billede, som statsminister Mette Frederiksen (S) før påske lagde på sin Facebook-profil. Det skriver Berlingske.
Der er tale om et gruppefoto med statsministeren og en skoleklasse, hvor en dreng på forreste række bag statsminsiteren sider med en udstrakt langemand.
Men drengens familie mener publiceringen af billedet på sociale medier er i strid med GDPR, fordi statsministeren ifølge familiens opfattelse ikke har indhentet tilstrækkeligt med samtykke til at bruge billedet i politisk øjemed på sociale medier.
Ifølge Berlingske gav drengens forældre et mundligt samtykke til at der måtte tages billeder i forbindelse med statsministerens besøg. I et brev til Tim Larsen, drengens far, oplyser skolen desuden, at skolelederne på forhånd havde spurgt eleverne om de ønskede at få taget et gruppebillede med Mette Frederiksen.
”Vi er kun blevet spurgt om, hvorvidt Nick måtte være med, hvis der blev filmet eller taget billeder til medierne. Vi har ikke sagt ja til, at Mette Frederiksen måtte tage billeder og bruge det politisk. Det har de bare gjort alligevel,” forklarer Tim Larsen til Berlingske.
Mærsk-formand Jim Snabe kritiserer it-giganternes databrug: De skader vores demorati
Bestyrelsesformand for AP Møller Mærsk og tidligere SAP-topchef, Jim Hagemann Snabe, mener, at Facebooks omgang med brugerdata er både uetisk og uacceptabel.
Det siger han i et interview med Børsen, hvor han også kritiserer flere af de store it-giganter for decideret demokrati-skadelig adfærd:
“Amazon, Facebook og Google er alle eksempler på, at der er nye spændende muligheder med digitalisering, når det bruges optimalt, men den måde, nogle af dem bruger data på, skader vores demokrati,” siger Jim Hageman Snabe til Børsen.
2 ud af 3 danskere har fået bedre arbejdsliv på hjemmekontoret
Ifølge en undersøgelse foretaget af software-selskabet Citrix har 2 ud af 3 danskere oplevet at hjemmearbejde under coronanedlunkningen har skabt en bedre balance mellem privatliv og familieliv.
61,9 procent af de adspurgte i undersøgelsen oplyser, at de er helt eller delvist enige i, at hjemmearbejde har skabt en bedre sammenhæng mellem arbejdslivet og privatliv. Blot 11,1 procent var helt eller delvist uenige i den påstand.
72,3 procent af de adspurgte i undersøgelsen oplyser ligeledes, at fraværet af fysiske møder ikke har givet problemer i forhold til kontakten til kunder, leverandører og andre samarbejdspartnere.
”Danmark har det seneste år befundet sig i en ekstremt vanskelig situation, som har trukket store veksler på både virksomheder og familier. Derfor er det for mig at se ret bemærkelsesværdigt, at så mange danskere alligevel oplever at få en personlig gevinst ud af at arbejde hjemmefra. Det fortæller sin egen historie om, hvor attraktivt et gode friheden ved fleksibelt arbejde er blevet,” siger Anette Vainer, landechef i Citrix Danmark ifølge en pressemeddelelse.
Finanssektoren retter flere sikkerhedsfejl end andre brancher
I den finansielle sektor bliver der foretaget flere fejlrettelser af software end i andre branche.
Det fremgår af en undersøgelse som softwarefirmaet Veracode har fået foretaget den.
Den viser at i finanssektoren bliver 75 procent af alle fejl rettet, hvilket er en højere fejlretningsrate end i andre industrier.
Til gengæld viser Veracodes undersøgelser til gengæld, at finanssektoren er langsommere tilatrette fejlene end i mange andre brancher.
”Finansielle servicevirksomheder har en mediantid for at afhjælpe fejl på over seks måneder, selvom de har en høj fejlretningsrate sammenlignet med andre brancher,” siger Chris Wysopal, teknologidirektør i Veracode ifølge en pressemeddelelse.
Verizon Business etablerer privat 5G-netværk i Europa
Det amerikanske teleselskab Verizon Business har indgået sin første europæiske aftale om etableringen af et privat 5G-netværk. Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.
Her fremgår det, at Verizon Business og den britiske havneoperatør Associated British Ports i partnerskab med Nokia skal etablere et privat 5G-netværk på havnen i sydengelske by Southampton.
"Verizons private 5G-netværk er grundlaget for en infrastruktur, der er fuldt fokuseret på edge-computing. og som muliggør ekstremt lav latens, bedre sikkerhed og bedre tilpasningsmuligheder for partnere," siger Tami Erwin, topchef for Verizon Business, ifølge en pressemeddelelse.
Om dagen i dag: Apple ansætter John Sculley
Det er i dag 38 år siden, at Steve Jobs rekrutterede Pepsi-topchefen John Sculley til at blive ny topchef i Apple.
Ansættelsen af John Sculley bliver i dag husket, som en af værste ansættelser i erhvervshistorien. John Sculley og Steve Jobs blev få år senere kastet ud i en voldsom magtkamp, der endte med at Steve Jobs måtte forlade sit livsværk. Først i 1996 returnerede Steve Jobs til Apple, hvor han reddede selskabet fra kollaps.
Men alt det vidste den unge Steve Jobs ikke, da han i 1983 rekrutterede John Sculley med ordene: ”Vil du sælge sukkervand resten af dit liv, eller vil du komme med mig og være med til at ændre verden?”