Tidligere var det et udbredt synspunkt, at det ville være helt fint med lidt mere fritid.
Men efter et coronaår med kilometervis af Netflix, Facebook, hobbyprojekter og tvangshygge med familien føler mange nok, at det er ved at være lidt for meget af det gode.
Forhåbentlig er der lysere tider, grænseåbninger og mere sjov på vej i 2021. Men hvad nu, hvis vi på længere sigt skal vænne os til ikke at gå på arbejde hver dag eller – gys! – overhovedet nogensinde igen?
I A World Without Work argumenterer Oxford-økonomen Daniel Susskind for, at det meget vel kan blive fremtiden, når automatisering, Machine Learning og anden ny teknologi for alvor får bundtræk.
Traditionelt har ny teknik ganske vist afskaffet nogle jobs, men til gengæld skabt endnu flere nye.
Men denne gang er det anderledes, mener Susskind. Det gør det nødvendigt at tage hul på debatten om, hvad pokker vi så skal stille op med vores liv, tid og samfund.
Dertil er det afgørende at sikre en vis rimelighed i den fortsatte fordeling af samfundets goder. Alle skal trods have noget at leve af, selv hvis de ikke længere behøver at møde op og tjekke ind på kontoret.
Det er også nødvendigt at tøjle særligt de store teknologiselskaber, så de ikke bliver alt for magtfulde og velhavende.
Da A World Without Work udkom i januar 2020, kunne forfatteren på ingen måde vide, hvor relevante netop disse diskussioner skulle blive i det efterfølgende år.
De færreste var dog i tvivl om, at han havde fat i den lange ende, og bogen høstede omfattende ros fra stort set alt, der kunne kravle og gå af seriøse nyheds- og erhvervsmedier.
Titel: A World Without Work. Forfatter: Daniel Susskind