Godmorgen og velkommen til dagens daglige overflyvning af de danske it-nyheder, der fortsat er præget af det amerikanske præsidentvalg.
Bag tasterne sidder Jakob Schjoldager.
Trumps kampagnehjemmeside ramt af hackerangreb
Den amerikanske præsident Donald Trumps valgkampagne er blevet ramt af et hackerangreb.
Ukendte gerningsmænd har truet med at frigive fortrolige samtaler, hvis ikke præsidentens kampagne overføre et beløb i bitcoins til bagmændene.
Det skriver Politiken.
På Kampagnens hjemmeside skriver hackerne, at ”i dag er dagen, hvor folk i hele verden kan bestemme, om de vil kende sandheden eller ej,” ifølge avisen.
Trumps Kampagne oplyser, at de informationer, som hackerne truer med at lække slet ikke, ligger på hjemmesiden og, at man samarbejder med politiet for at finde frem til bagmændene.
Forskere kritiserer jobcenter-algoritme
En ny algoritme skal kunne finde ud af, hvilke borgere der kan risikere at ryge ud i arbejdsløshed.
Algoritmen er ved at blive taget i brug i flere kommune, men nu advarer forskere fra Københavns Universiteter mod den.
"Man skal forstå, at mennesker er mennesker. Vi bliver ældre, syge og oplever tragedier og sejre. Så i stedet for at prøve at forudsige den enkeltes risici, bør vi hellere kigge på at tilrettelægge nogle bedre og mere gennemsigtige forløb på jobcenterområdet," siger Naja Holten Møller, der er adjunkt på Datalogisk Institut og en af forskerne bag et studie på universitetet.
Forskerne har i stedet undersøgt alternativer til den nye algoritme.
”Vi har undersøgt, hvordan man på en etisk og ansvarlig måde kan udvikle algoritmer, hvor de mål, som opstilles for algoritmen, også giver mening for jobkonsulenterne. Her er det afgørende at finde en balance, hvor den lediges situation både kan vurderes i nuet af jobkonsulenten samtidig med, at man kan lære af andre lignende forløb gennem algoritmen," vurderer Naja Holten Møller.
Google svarer Vestager igen
It-giganten Google har iværksat en større lobby-kampagne mod EU-kommissionen, der er på vej med et nyt forslag som Google frygter rammer selskabet hårdt.
Det skriver Reuters.
Lovforslaget er kendt som Digital Services Act (DSA) og forventes at blive fremlagt 2. december.
Den består konkret i en 60 dage strategi, der har til formål, at ”fjerne alle urimelige begrænsninger af vores forretningsmodel og mulighed for at forbedre vores produkter eller præsentere nye funktionaliteten fra kommissionens forslag,” lyder det ifølge nyhedsbureauet.
DI bekymret over Amazon-åbning i Sverige
Amazon er nu officielt rykket ind i Skandinavien. Sverige er det første land, hvor den amerikanske gigant er rykket ind. Og det giver panderynker hos DI.
”Mange af vores medlemmer er bekymret, og det er der ikke noget at sige til. I mange af de andre lande hvor Amazon er aktiv, herunder især i USA og Tyskland, har det vendt op og ned på handelsbranchen, og Amazon har opnået markante markedsandele,” siger Sidsel Dyrholm Holst, branchedirektør hos DI Handel.
Det er dog ikke kun dårligt nyt for danske selskaber, lyder det fra DI.
”Amazons åbning giver dog også gode muligheder for danske virksomheder, der ønsker e-eksport til Sverige og de andre markeder, hvor Amazon er til stede,” vurderer Sidsel Dyrholm Holst.
DI vurderer, at Amazon har valgt en såkaldt soft launch i Skandinavien. Priserne ligner nemlig dem, som svenskerne allerede kender.
Du kan læse mere om Amazons indtog i Sverige: Efter åbning i Sverige står Danmark for tur: "Amazon kommer til Danmark, når de har en formiddag til overs”