Artikel top billede

(Foto: Jacob Ø. Wittorff)

It-fagforbund bekymret over stigning i udenlandsk it-arbejdskraft: "Det tyder på, at man rekrutterer på baggrund af lønniveau"

Det er ifølge Prosa bekymrende, at det strømmer ind med udenlandske it-specialister midt i en tid, hvor ledigheden tordner op. "Mange af de udenlandske it-folk medbringer ikke de færdigheder, der er mangel på i den danske it-branche," lyder det fra Prosas formand.

It-fagforbundet Prosa kalder det "bekymrende", at stadig flere udenlandske it-specialister kommer til landet i en tid, hvor ledigheden blandt Prosas it-medlemmer er tårnhøjt.

Sådan lyder det fra Prosas formand Niels Bertelsen, der frygter, at lavere lønninger spiller ind.

"Det tyder på, at man rekrutterer på baggrund af lønniveau og undlader opkvalificering af medarbejderne," lyder det fra Niels Bertelsen, der er formand for Prosa, i en meddelelse.

Prosa kan samtidig komme med en nedslående melding om, at ledigheden blandt de it-professionelle, der er organiseret i Prosa, er på sit højeste siden 2005.

De seneste tal fra Prosa viser en ledighed på 6,87 procent, hvilket er højere end under finanskrisen.

Udenlandske it-medarbejdere strømmer til landet

Udmeldingen fra Prosa kommer, efter at en undersøgelse fra Digital Hub Denmark viser, at antallet af udenlandske digitale specialister i Danmark er steget med knap 50 procent mellem 2016 til 2020.

Læs mere om undersøgelsen her: Det vælter ind i Danmark med udenlandske it-folk - men der er stadig ikke nok

Ifølge Niels Bertelsen henter de danske virksomheder dog ikke alene de udenlandske it-folk til landet på grund af knappe danske kompetencer.

"Mange af de udenlandske it-folk medbringer ikke de færdigheder, der er mangel på i den danske it-branche. I stedet ender de med at erstatte vores medlemmer, som i øjeblikket oplever en stigende ledighed. Derfor er det relevant at spørge, hvad der så er den egentlige årsag til at hente it-medarbejdere i udlandet," lyder det fra Niels Bertelsen, der mener svaret skal findes i forhold til lønniveauet:

"Vi har før stået i en situation, hvor en stor virksomhed har hyret medarbejdere fra udlandet på dårligere vilkår end deres danske kollegaer. Når virksomheden senere står over for nedskæringer eller omrokeringer, hvem er det så, der mister jobbet? Historien vil vise, at det i hvert fald ikke er den dårligere lønnet udenlandske medarbejder."

Prosa: Lønnen bør ikke være det væsentligste

I et interview med Computerworld gør direktør for Digital Hub Denmark, Camilla Rygaard- Hjalsted det klart, at der slet ikke er nok digitale kompetencer i Danmark, og at de danske arbejdsgivere bør prioritere at tiltrække og fastholde udenlandske arbejdskraft.

"Men der er brug for mange flere. Dansk Erhverv lavede for et par år siden en undersøgelse, der pegede på, at der mangler 17.000 digitale talenter her og nu. Så der er mange ledige stillinger, og universiteterne kan ikke nå at producere nok," siger hun.

Læs mere om det her: Sådan får du fat i de bedste udenlandske it-folk: "Vi er heldige, at lønnen ikke bliver prioriteret højere"

Niels Bertelsen erkender, at der er behov for at hente nogle typer højt specialiserede udenlandske kompetencer inden for eksempelvis kunstig intelligens og softwareudvikling til landet.

Det fokus bør ifølge ham være det elementære - ikke lønnen.

"Det er naturligvis glædeligt, at it-branchen kan tiltrække den arbejdskraft, der er nødvendig, men hvis lønniveauet er det væsentligste rekrutteringsgrundlag, så er det ikke med vores gode vilje, at trafikken fortsætter," lyder det fra Niels Bertelsen.



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering