Oplysninger om mindst 770 danskere - heriblandt politikere, ministre, embedsmænd og diplomater - er havnet i en kinesisk efterretningsdatabase.
Det skriver Politiken.
Det er det kinesiske it-selskab Shenzhen Zhenhua Data Technology, der har indsamlet oplysningerne, hvor et datalæk fra 10 procent af databasen viser, at selskabet har samlet oplysninger på mere end 2,4 millioner borgere fra flere lande. Det fulde datalæk fylder omkring en terabyte.
Shenzhen Zhenhua Data Technology leverer efterretninger til den kinesiske hær.
Politiken har efter det store datalæk fået adgang til listen over de mange danskere, som potentielt kan være langt flere end 770.
Af listen fremgår det ifølge Politiken, at det er oplysninger om højtstående danskere og i nogle tilfælde også deres familier.
Læs også: Oracle skal overtage del af TikTok - kinesiske TikTok-ejere siger nej til kæmpetilbud fra Microsoft
Oplysningerne ser ifølge Politiken primært ud til at være hentet fra tilgængelige kilder som Facebook og Linkedin, og det har ikke været muligt at afgøre, om der også skulle være tale om mere kompromitterende informationer.
Eftersom at også familiemedlemmer er blevet kortlagt, vurderer en forsker, at formålet kan være spionage eller afpresning.
En anden forsker henviser til, at der givetvis findes mange af sådanne efterretningsregistre baseret på informationer fra sociale medier.
"De fleste ville synes, det var ubehageligt og grænseoverskridende at optræde på sådan en liste, og det er på en måde bekymrende, for det siger noget om, hvordan verden er i dag, og hvor meget information, man kan hente fra sociale medier, og hvor problematisk det kan være," lyder det fra siger Flemming Splidsboel fra Dansk Institut for Internationale Studier.
Læs også: USA vil betale 10 milliarder kroner for at fjerne kinesisk teleudstyr