Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribenternes synspunkter.
Her for nylig så jeg et Instagram-opslag fra den tidligere cykelrytter og nu sportsdirektør på cykelholdet Deceuninck-Quick-Step, Brian Holm. Og jeg tror ikke jeg fornærmer nogen ved at sige, at Brian Holm med sit opslag adresserer et klassisk forkælet, millenial curling-barn.
Men er opslaget relevant for nutidens unge? Eller er det bare en beskrivelse af en hedengangen tid?
Dét, der gør det opslaget interessant, er tidsperspektivet.
Brian Holm addresserer jo et Tour de France i 1996, der således blev afviklet for 24 år siden. Cykelrytteren Kasper Asgreen - som han skriver til - blev født i 1995 og var derfor kun et år gammel i 1996. Kasper Asgreen er i øvrigt cykelrytter på netop Deceuninck-Quick-Step og er således en af Brian Holms ansatte.
Opslaget viser i den grad hvor meget mentaliteten er blevet ændret på relativt kort tid.
Vi kender alle historierne fra vores forældre og bedsteforældre, der starter med ”Dengang jeg var barn, der…”.
Vi er således alle blevet tudet ørerne fulde om, hvor hårdt de tidligere generationer havde det og hvor let og ubekymret livet er i dag. Opslaget minder mig om den legendariske Monty Python sketch der hedder ”Four Yorkshiremen”. Hvis ikke du kender den, så kan den ses her.
Nutidens unge
Pointen er, at det kan være svært at sammenligne forholdene for 24 år siden med forholdene idag. Det gør sig også gældende, når der skal opdrages. Ens personlige erfaringsbase er jo baseret på, hvordan man selv blev opdraget. Og det kan ofte være meget svært som forælder at identificere sig med nutidens unge og deres værdier.
Det er det samme princip, der gør sig gældende, når der bliver væltet statuer af fortidens ledere.
Der er altså svært at sammenligne værdier og principper der er 200-300 år gamle med nutidens ditto.
Menneskeheden udvikler sig heldigvis hele tiden og man kan ikke basere sig på, hvordan ens forfædre opførte sig.
Hvis man dykker ned i næsten alle landes historie, så finder man en dyster fortid, der slet ikke harmonerer med det liv vi lever i dag. Så ligesom slægtsforskning ikke er utrolig populært i Australien, så er historie heller ikke nødvendigvis populært i hverken Danmark, England, Frankrig eller Belgien, når man finder ud af, at alle lande har været brutale kolonimagter.
Faktisk kan du tage et næsten vilkårligt land og finde en dyster fortid. Men fortid er nu engang fortid og heldigvis bliver verden et bedre og bedre sted. Den bliver den blot i forskellige tempi.
I øvrigt så findes der en 40 meter høj – og gigantisk - statue af Djengis Khan i Mongoliets hovedstad Ulaanbaatar. Selv samme Khan havde ansvaret for at myrde 40 millioner mennesker, hvilket svarede til cirka 10 procent af jordens befolkning i 1200-tallet.
Selv statsministeriens officielle bolig – Marienborg, som du sikkert kender fra den årlige nytårstale – er bygget af direktøren for det firma, der havde monopol på dansk handel i Asien. Vel at mærke inklusiv handel med slaver. Er der nogen, der ringer til statsministeren og siger, at den officielle embedsbolig skal rives ned?
Absurd handling
I det hele taget så synes jeg, at det er en absurd handling at prøve at sammenligne 200-300 år gamle værdier med de værdier, som vi har i 2020.
Hvis man bare går en tur inden omkring Amalienborg, så vil man erfare, at mange af de historiske bygninger, er finansieret af Danmarks grove udnyttelse af befolkningerne på de vestindiske øer.
Men det er jo ikke ensbetydende med, at bygningerne skal rives ned. Men det er ensbetydende med, at vi skal kende og acceptere fortiden. Og så skal vi sikre, at vi ikke gentager fortidens synder.
It-branchen i 1990’erne og i begyndelsen af 2000’erne var ikke anderledes.
Jeg begyndte selv i Compaq tilbage i år 2000, og jeg kan allerede nu afsløre, at dengang var alt muligt, og der var et synderligt rod i vores backoffice.
I dag er vores værdier nogle helt andre, end de var dengang. Vi er med andre ord blevet gennemregulerede og politisk korrekte. Og alt andet ville jo være mærkeligt, for samfundet udvikler sig hele tiden.
Selv om ens fortid er ubehagelig, så forsvinder den altså ikke, ved at benægte eller fortie dens eksistens.
Heldigvis har vi i Danmark været gode til at forholde os til fortidens synder. Det ligger således alle frit for at tage en tur på Rigsarkivet i København og checke op på historien.
Det er forfærdelig læsning, men det er nu engang vores fortid. Og vi er – heldigvis – blevet meget klogere.
Man kan ikke forvente, at alle udvikler sig lige hurtigt, da civilisationens udvikling er ikke en ”overnight quick-fix”.
Det er en kontinuerlig proces.
Brian Holm’s opslag kan du læse her.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.