Konkurrencekommissær og ledende næstformand i Europa-kommissionen, lægger ikke fingre imellem: Den offentlige sektor skal respektere borgernes ret til at have en privatsfære: ”Vi vælger overvågningssamfundet fra.”
Det er hendes budskab i et interview med interesseorganisationen Dansk IT op til OffDig Week, Danmarks største konference om offentlig digitalisering, som i år er blevet virtuel.
Her tilføjer hun, hvordan en mere hensigtsmæssig brug af data kan være en omkostning, men at denne kan afvejes af styrket tillid til offentlige institutioner.
”Der er mange ting, som man kan i Kina, som man ikke kan i Danmark, Tyskland eller Italien, fordi vi kommer med en respekt for den enkelte som borger og som menneske. Det gør, at vi respekterer, at der er en privatsfære. Det har selvfølgelig en omkostning. For mig bliver den omkostning bare fuldt afbalanceret af, at det skaber tillid,” fortæller hun.
Hun vurderer, at det allerede nu er for svært for borgere at følge med i, hvad de offentlige myndigheder ved om borgerne.
Her fremhæver hun en hollandsk dom, hvor det blev afgjort, at man ikke må have et system, der aflæser vandforbrug for at undersøge om en eller flere borgere reelt bor på oplyste adresse for eventuelt at snyde med offentlig forsørgelse.
Men samtidig må denne type data gerne benyttes til at monitorere eksempelvis vandforbrug der løber løbsk, påpeger hun.
Læs også: Google er igen i Vestagers sigtekorn: Kommissionen kulegraver Fitbit-opkøb