Kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S) har tilsyneladende fået nok af Googles censur af dansk indhold.
Først blokerede Google al dansk musik omfattet af Koda fra YouTube som led i forhandlingerne om en ny aftale med Koda, og derefter fjernede Google adgangen til DR's Ramasjang-app fra Google Play Store på grund af, at en lakridspibe blev anset som promovering af tobaksprodukter.
De sager får nu Joy Mogensen til at indkalde Google til et møde, hvor den amerikanske it-gigant bedes forklare sin rolle på det danske marked over for Folketingets kultur- og medieordfører.
Det oplyser hun i en mail til det danske nyhedsbureau Ritzau.
"Jeg vil nu invitere Google/YouTube til et møde med kultur- og medieordførerne for at høre deres (Googles, red.) tanker om den rolle, som Google spiller på det danske marked. Det er der flere grunde til: At Google fjerner adgangen til Ramasjang-app'en på grund af lakridspiber er grænseoverskridende. Google skylder også at skabe klarhed om, hvordan og hvor meget kunstnere aflønnes, og hvad de vil gøre for at sikre rettigheder og en rimelig afregning," lyder det i mailen fra Joy Mogensen til Ritzau.
Minister stærkt utilfreds med Googles Ramasjang-censur
Joy Mogensen var hurtigt ude at kritisere Google for at fjerne DR's Ramasjang-app fra Google Play Store.
"Lakridspiber får nok ikke nogen til at ryge pibe, og Onkel Reje er vist heller ikke en trussel mod nogen. Google ved slet ikke hvad de taler om. DR har været verdensførende i børnefjernsyn i et halvt århundrede, der er absolut intet Google kan lære DR om at tale med børn," skrev hun i et Facebook-opslag, der fortsatte:
"Google skal slet ikke censurere dansk public service-indhold i Danmark. Men Google har en dominerende stilling, så hvordan kan man komme ud til danskerne og til unge mennesker uden om dem?"
Efterfølgende har Google skiftet mening, så det igen er muligt at downloade DR's Ramasjang-app i Google Play Store.
Læs også: Nu lancerer DRTV længe ventet app til Android TV
Kritiserer blokering af dansk musik
Også Googles blokering af dansk musik omfattet af Koda på YouTube blev kritiseret.
"Den anden dag fjernede Google al dansk musik fra YouTube i forsøget på at presse danske musikere ned i pris. Vi er nødt til at have en samtale om techgiganternes rolle i danske medier og i dansk kultur," lød det fra ministeren.
Læs mere her: Om få dage fjerner Google al dansk musik fra YouTube efter hårde forhandlinger med rettigheds-organisation